Tidligere statsminister og KrF-leder, Kjell Magne Bondevik, har fulgt Listhaug-saken tett. Han har også tidligere uttalt seg kritisk til henne.Mandag skulle partiet hans avgjøre Listhaugs skjebne. Et samlet landsstyre uttrykte at de ikke hadde tillit til Listhaug, og ba Erna Solberg om å ta grep. Tirsdag morgen trakk Listhaug seg som justisminister.

– Det var det eneste riktige. Hun hadde ikke tillit, og da hadde det blitt håpløst for henne å fortsette, sier Bondevik. Den tidligere statsministeren er skuffet over måten Listhaug ytret seg på under pressekonferansen tirsdag.

– Hun uttalte at ytringsfriheten hennes har blitt kneblet. Det viser at hun overhodet ikke har forstått hva debatten har dreid seg om, nemlig anstendighet. Debatten handler om hvordan en statsråd skal uttale seg og ikke. Når hun i tillegg karakteriserer det politiske Norge om en barnehage, viser det ytterligere at hun ikke har forstått, sier Bondevik.

– Hva tenker du om debattklimaet, fra begge sider, i denne saken?

– Denne saken har vist uheldige eksempler på det Sylvi Listhaug nører opp under med sine uttalelser. Hun stimulerer ytterligående krefter. Det har vært mange ugreie innlegg, og det er ikke en slik offentlig debatt vi skal ha. Vi må ha anstendighet i debatten. Det finnes grenser. I hvert fall for en statsråd.  Listhaug har ikke plikt til å plumpe ut med det hun måtte ønske. Retorikken er ikke en statsråd verdig. Det har hun ikke skjønt enda, men hun skjønte i hvert fall at hun måtte gå av, sier Bondevik.

Under pressekonferansen beskrev Listhaug KrF som et parti uten ryggrad. Det reagerer Bondevik på.

– Det er helt bak mål. Knut Arild Hariede har vist styrke og vært konsekvent som politisk leder, og det ga resultat. KrF stemte for at Sylvi Listhaug skulle gå av, men ønsket å bevare statsministeren. Det var det som skjedde tirsdag, sier Bondevik.

– Har dette skadet KrF på noen måte?

– Dette har ikke skadet partiet, men styrket det. Landsstyret var enstemmlige om mistilliten. Hareide har stått sterkt gjennom hele prosessen, og i motsetning til det Listhaug mener, har han vist ryggrad. Jeg mener KrF kom godt ut av dette, sier han.

– Har du vært i kontakt med Hareide?

– Vi har hatt litt kontakt, men jeg har også latt han være i fred. Hareide var klok og tok kontakt med tidligere partiledere. Men Hareide er en intelligent og dyktig politiker, og denne avgjørelsen har han stått for selv.