– Det er delt stemning i denne saka her i kommunen. Mange støtter Sylvi, mens andre mener hun har gått for langt og vært for hard i klypa, sier redaktør Reidar Opsal i Bygdebladet til Romsdals Budstikke.

Han regner med at Sylvi Listhaug på ingen måte vil bli anonym som stortingsrepresentant, og ser fram til å følge med henne videre. Ute foran avishuset møter vi Leiv Reite.

For tøft språk

– Sylvi er en dyktig politiker som ikke er redd for å si det hun mener. Men hun kan av og til være for tøff og uforsiktig i språkbruken. Jeg tviler på om hun kommer tilbake som statsråd, sier Leiv Reite,

Vi tok en tur rundt om i sentrum for å lodde stemningen. Da regjeringa stilte i ekstraordinært statsråd klokka 12 for å gi Sylvi Listhaug avskjed, startet bussjåfør Erling Holmeide Timeekspressen for å kjøre nordover mot Molde.

– Det beste med det som skjer nå er at man holder Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre unna regjeringskontorene, sier Erling Holmeide.

På Systra Kafe kommer flere innom for å spise lunsj. Bak disken står Sandra Ulbaite, som kommer fra Litauen og har bodde i Ørskog i ti år.

– Jeg stemte på Sylvi fordi jeg liker henne som person, sier Sandra.

Jan Petter Øvstedal beklager at Sylvi Listhaug måtte gå av.

– Hun er en frittalende røst som vi trenger. Jeg er stolt over at vi har hatt en statsråd fra Ørskog, og jeg regner med at det vil bli mange friske tak med Sylvi på Stortinget i tida framover, sier han.

Facebook-venn

Anne Sofie Aarset er Facebook-venn med Sylvi Listhaug

– Jeg sympatiserer med Sylvi, som har vært utsatt for en heksejakt. Samtidig mener jeg at hun i stillinga som justisminister ikke burde skrive slike meldinger som hun har gjort på Facebook. Det felte henne, sier Anne Sofie Aarset.

Inne på kontoret til ordfører Knut Harstad (H) er det lettelse over at det ikke blir regjeringsskifte.

To tabber

– Når situasjonen ble som den ble, virker løsningen fornuftig. Jeg kjenner Sylvi som arbeidsom og dyktig politiker. Men i denne saka gjorde hun to tabber: Hun skulle ikke lagt ut angrepet på Ap på Facebook, og når hun ble klar over reaksjonene skulle hun slettet det straks, sier Knut Harstad.

På veg tilbake mot Ørskogfjellet stopper vi på Møre Bruktbildeler og møter Leif Skodje.

– Sylvi sier ting som de er, det blir for tøft for motstanderne. Jeg og alle som jobber her støtter Sylvi fullt ut, ikke bare fordi hun er herfra, men fordi hun tør å snakke om vanskelige spørsmål der andre politikere er feige og viker unna, sier Leif Skodje.