Sylvi Listhaugs avgang som justisminister tirsdag er et foreløpig punktum for prosessen i kjølvannet av hennes Facebook-post: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet» lagt på et foto av maskerte menn med finlandshetter.

Romsdals Budstikke spurte i går Mørebenken om dette:

Hvordan tror du Listhaug-saken vil påvirke den offentlige debatten, og det å være politiker?

Helge Orten, Høyre

Helge Orten, Høyre

– Listhaugsaken har løftet fram en diskusjon om hvilken debattform vi skal ha og hvordan vi skal forholde oss til våre meningsmotstandere. Det er bra. Jeg opplever at de aller fleste politikere viser respekt for hverandre og hverandres meninger. Men dette har vært en vekker for noen. Det er flere enn Listhaug som bør reflektere rundt måten de opptrer på i debatter og hvordan de omtaler meningsmotstandere, sier Orten.

– Jeg håper saka kan bidra til at vi i framtida kan ha en åpen, tydelig og ærlig debatt, samtidig som den er respektfull og saklig. Det vil politikken tjene på. Vi må huske at alle vi politikere er med i politikken fordi vi har samme mål: å gjøre landet enda litt bedre å leve i. Engasjementet kan bli stort og debatten opphetet, men vi må velge hvilke ord vi bruker, sier Orten.

Jenny Klinge, Senterpartiet

Jenny Klinge, Senterpartiet

– Jeg tror dessverre debatten rundt Facebook-posten hennes har vist at litt for mange tar for gitt at det Listhaug sier på Facebook er riktig. Det er i for liten grad blitt ryddet opp i at det hun skrev (om Ap, red.anm.) faktisk var feil, sier hun.

– Folk tar henne i forsvar med begrunnelsen at hun må få si det som er sant. Det provoserer meg at hun blir martyr på det grunnlaget. I så fall måtte hun kritisert oss i Senterpartiet også. Vi er ikke imot å ta fra fremmedkrigere statsborgerskapet, men vil, som Arbeiderpartiet, at domstolen skal avgjøre det, sier hun. Og:

– Ellers håper jeg Listhaug-saka ikke betyr noe særlig for politikerrollen. Det vi trenger er saklig debatt med fakta som grunnlag. Men jeg er redd mange fortsatt tror Listhaug og meningsfellene står for sannheten. Da blir det skummelt.

Vetle Wang Soleim, Høyre

Vetle Wang Soleim, Høyre

– Jeg tror Listhaug-saka blir en sterk påminnelse til alle i det offentlige ordskiftet om at man må tenke over hva man skriver på sosiale medier, og hvordan det oppfattes av mottaker. Jeg håper også saka starter en diskusjon om hvordan vi bekjemper netthat, rasisme og meninger som går langt over streken på nett. Det gjøres mye godt arbeid, men vi har fortsatt en veg å gå, sier Soleim. Og:

– Jeg håper også saka gir mulighet til å se tilbake på dagene vi har hatt, der folk både langt til høgre og langt til venstre ser seg i speilet og tenker at noe av det som ble ytret, kanskje ikke burde vært sagt.

– For oss politikere er saka en påminnelse om at vi som politikere lyttes til av veldig mange. Derfor må vi være varsomme med hvordan vi uttaler oss. Det er mulig å diskutere sak og politikk uten sterke karakteristikker, og uten å tillegge motstanderne meninger de ikke har, sier han. Og:

– Vi er forbilder for andre. Når vi klarer å snakke ordentlig med hverandre, så folk forstår, tror jeg andre vil gjøre det samme. Da tror jeg vi får til god politikk. For ingen ting er bedre enn at flinke folk er uenige. Når flinke folk kjemper om de beste politiske løsningene, vil det til slutt bety bedre politikk for folket, og det må være alles hensikt. Kanskje går dette på bekostning av hvor «sprek» debatten blir, og dermed nyhetsinteressen. Men vi vil likevel stå oss på saklige debatter. Jeg tror også folk forventer det av oss.

Knut Flølo, Frp

Knut Flølo, Frp

– Jeg har ikke lyst å spekulere for mye om dette nå. Men det er klart at det er mye å ta lærdom av i denne saka. Om hvordan man som politiker uttaler seg og hvordan man opptrer i sosiale medier. Flere har nok noe å lære her, sier Flølo, som har vært Sylvi Listhaugs vararepresentant på Stortinget.

– Nå pakker jeg kofferten. Jeg kommer til å savne Stortinget. Det har vært veldig spennende, men nå reiser jeg heim og fortsetter med lokalpolitikk i Vestnes og fylkespolitikk. Men jeg håper det blir flere innhopp på Stortinget, sier han.

Else-May Botten, Ap

Else-May Botten, Ap

– Jeg tror både politikere – og andre som ferdes på nett – må tenke seg om i forhold til hva man skriver. Vi som politikere har et stort ansvar, også i kommunikasjonen med andre politikere. Den politiske diskusjonen må være på et seriøst nivå. I dag har vi fått et klart svar både fra politikere og folket på at vi ikke er interessert i å ha det sånn som vi har sett i denne saka. Et klart signal om at Listhaugs oppførsel ikke er akseptabel. Det å nøre opp under hat er ikke bra. Jeg tror vi alle i enda større grad må gå noen runder med oss sjøl før vi legger ut noe på sosiale medier. Spesielt må det stilles krav til dem i regjering, sier Botten.

– Jeg opplever at Norge er et godt samfunn å vokse opp i og å leve i, der vi har respekt for hverandre. Dette må ligge til grunn også for dialogen. Og jeg tror at mange har fått en oppvåkning i forhold til hva dialog er. At det er veldig mye. Og at hvilke ord du faktisk velger, er veldig avgjørende.

Steinar Reiten, KrF

Steinar Reiten, KrF

– Jeg er bekymret for rollen sosiale medier får. Jeg føler sosiale medier bidrar til en vulgarisering av debatten. Jeg håper at vi alle i det politiske miljøet tar inn over oss at vi må være presise i uttalelsene våre, og ikke bidra til å bygge et fiendebilde og mistillit. Sosiale medier er kommet for å bli, og vi politikere har et særlig ansvar for å bygge tillit.

Det bekymrer meg også hvordan kommentarfelt blir brukt. Det er skremmende å høre hvordan noen kvier seg for å uttale seg offentlig fordi man frykter kommentarene. Jeg har kjent det på kroppen sjøl også, hvordan kommentarene man kan få påvirker en.

Å rekruttere nye politikere kan bli en utfordring. Nettrollene har ei farlig makt, og ungdommen er i stadig større grad opptatt av sosiale medier. Antall likes er viktig for sjølbildet, som i utgangspunktet er et problem. Den tøffe hverdagen som politiker kombinert med sosiale medier kan nok sperre for enkelte i framtida, sier Reiten.

Fredric Holen Bjørdal, Ap

Fredric Holen Bjørdal, Ap

– Jeg mener Listhaug-innlegget representerer et nytt bunnivå i norsk politisk debatt. Derfor var det nødvendig av Stortinget å sette skapet på plass. Det bobler over av hat, konspirasjonsteorier og personangrep i den offentlige debatten, særlig på sosiale medier. Som politikere har vi et valg. Vi kan nøre opp under dette, dyrke det for kortsiktig popularitet og gevinst. Eller vi kan reflektere over konsekvensene av det, og i stedet ta til motmæle og sette grenser for anstendighet. Dagens runde i Stortinget har vist at de fleste i norsk politikk velger det sistnevnte, det er jeg glad for, sier Holen Bjørdal.

– Politisk debatt vil alltid handle mye om retorikk, fargerikt språk og spissformuleringer. Det kan vi til dels både tåle og like, så lenge det engasjerer og supplerer, ikke fortrenger fakta. Men vi kan ikke la denne saka flytte grensene for hva som er greit å si i et offentlig ordskifte. Alle tjener på om vi greier å ta temperaturen i den offentlige debatten ned, unngå å tillegge hverandre meninger eller motiv, unngå å karakterisere hverandre, men diskutere saklig og behandle hverandre med respekt.

Marianne Synnes, Høyre

Marianne Synnes, Høyre

– Vi ser nå en viss tilspissing av den offentlige debatten som ingen av oss er tjent med, og tendenser til polarisering. Det skyldes ikke Listhaug-saka alene. Vi ser dessverre at istedenfor å diskutere sak, går man på person og personkarakteristikker i den offentlige debatten. Sakenes innhold blir ofte spisset og vulgarisert for å kunne ramme motparten. Som politikere har vi et særskilt ansvar for å sørge for at befolkningen kan gjøre seg opp en mening basert på fakta og saklig presentasjon. Jeg opplever at folk flest, og politikere, ønsker saklige debatter, og håper den offentlige debatten også vil preges av det framover.

– Jeg tror ikke denne saka vil påvirke det å være politiker. Men vi må alle gå i oss sjøl når det gjelder retorikken som brukes, og har vært brukt en tid nå. Vi skal fremdeles kunne være rivende uenige om sak, men vi må føre en anstendig debatt, og argumentere for våre synspunkter uten å gripe til nedsettende betegnelser av politiske motstandere.

Jan Steinar Engeli Johansen, Frp

Jan Steinar Engeli Johansen, Frp

– Jeg registrerer at en del på venstresiden nå bruker denne saken til å brunbeise en del av oss på høyresiden ved å karakterisere oss som høyreradikale, høyreekstreme elementer. Jeg blir lei meg hvis dette er utgangspunktet for å oppnå målet om å ha et politisk ordskifte med respekt for hverandres synspunkter. Vi må tørre å ta de vanskelige debattene også om innvandring og integrering uten at våre politiske motstandere skal omtale oss som en nazibevegelse. Mitt utgangspunkt for å holde på med politikk er å påvirke samfunnet i den retningen jeg ønsker, men har samtidig full respekt for at andre har andre meninger og målsetninger enn det jeg har. Den siste ukens seanse i norsk politikk har kanskje ikke bragt oss noe mer fremover i troen på at demokrati og ytringsfrihet er en like stor grunnleggende rett for alle, og jeg håper derfor at man reflekterer litt over dette før man tillegger sine motstandere andre meninger enn de de faktisk fremfører.