– Jeg håper helsehuset blir et fyrtårn, ikke bare i Møre og Romsdal, men nasjonalt, sa assisterende fylkesmann Rigmor Brøste.

– Vi har 60 sjukeheimsplasser og 30 korttids- og rehabiliteringsplasser. Mer av ressursene styres inn mot forebygging og motivasjon og aktiviteter. Til helsehuset kommer noen som trenger hjelp til å endre livsstil, noen trenger rehabilitering og opptrening etter sjukehusopphold, andre kommer for å være på dagsentrene for demente eller psykisk helse, mens andre igjen skal tilbringe livets siste dager her. Når tjenestene samles her, kan vi gjøre bruk av fagkompetansen på tvers av tjenesteområdene, forklarer Greta Hanset.

Under planleggingen av helsehuset var det en heftig diskusjon om helsehuset skulle inneholde produksjonskjøkken for mat eller ikke. Nå er produksjonskjøkkenet på plass, og de Romsdals Budstikke snakket med av ansatte, mener det blir en god ordning.

– Nå kan vi også tilby matlevering til brukere i alle deler av Rauma, sier ordfører Lars Olav Hustad.

– Er Rauma kommune nå rustet for å gi helse- og omsorgstjenester til den økende aldersgruppa eldre?

– Ja. Nå bygger vi ei omsorgstrapp der mange kan bli boende heime lengst mulig. Vi bygger om Voll omsorgssenter til omsorgsboliger med heldøgns bemanning, Åndalsnes sjukeheim får også flere omsorgsboliger. Og så har vi helsehuset med korttidsplasser og langtidsplasser. Behovet er dekket fram til 2025. Skulle det bli behov for flere sjukeheimsplasser, er her muligheter for et byggetrinn to, sier Hustad.

– Å legge helsehuset nært sentrum på Åndalsnes, gjør det attraktivt for både pasienter, pårørende og ansatte, sier helse- og omsorgssjef Greta Hanset. Foto: BJØRN BRUNVOLL