Åpningstidene i Molde sentrum har vært et tema i flere år, både blant byens befolkning og i de ulike styrene i Molde sentrum AS gjennom årenes løp. 3. april innføres felles stengetid klokka 18.00 for alle butikker i Molde sentrum som er med i sentrumsforeninga.

– Bruk byen

For sentrumsleder, Kristin Hammarbäch, var det viktig at butikkeiere og ansatte fikk tid til å bestemme seg og planlegge endringen.

– Felles stengetid ble bestemt på Molde sentrums generalforsamling i mars i fjor. Det har vært en utfordring for sentrum at butikkene har ulike åpningstider. Flere rekker ikke å komme seg til byen før butikkene stenger. Det fører til at de oppsøker andre muligheter, sier Hammarbäch.

Seks butikker i sentrum har allerede hatt åpningstider til klokka 18, med gode resultat.

– Hos Høyer har vi hatt åpent til 18 i tre år, og det har gitt gode resultat for oss. Men på grunn av de ulike åpningstidene i sentrum, tror jeg det er en del som ikke har fått det med seg, sjøl om vi til stadighet reklamerer for det i sosiale medier. Vi gleder oss til resten av sentrum deler åpningstid med oss, sier daglig leder hos Høyer, Nina Foss.

Mer liv i sentrum

Hammarbäch forteller at hovedtanken bak felles stengetid er å skape mer liv i sentrum.

– Det er førsteprioritet. Vi håper dette fører til at mange velger å bruke sentrum og handle lokalt framfor på nett. Det er så mye bra på gang i Molde sentrum. Vi har et stort og bredt tilbud, i tillegg til sjøfronten og Brunvollkvartalet som vil skape enda mer liv og utvide tilbudet ytterligere, Vi er heldig som har så lite gråpapir i vinduene, sammenliknet med nabobyene. Men for at det skal fortsette slik, må folk bruke byen, sier Hammarbäch.

Stor arbeidsplass

– I Norge er varehandel den største arbeidsplassen etter helsesektoren. Det er viktige arbeidsplasser for byen vår. Men for at de skal bestå, er vi avhengig av kundene. Vi kan sjøl være med på å bestemme hvordan vi vil ha det, sier styreleder for Molde sentrum AS, Jannicke Lyngstad Mordal.

Hun forteller at noen har vært bekymret for kostnadene av det utvida åpningstilbudet.

– Mange holder igjen litt. Men nå må vi være tøffe og satse. Flere har allerede startet, og vi opplever en positiv bølge. Men det vil bestandig ta litt tid å få inn nye vaner og rutiner, sier Mordal.

Må være tilgjengelig

Nestleder i Molde sentrum AS, Karl Erik Rønnestad er glad for at en felles stengetid er på plass.

– Dette har vi snakket om i mange år, og vi har til og med blandet inn høgere makter i håp om at det kunne bidra. Vi ser at Molde sentrum har bra trafikk på lørdager, da folk har tid og mulighet. Det er viktig for oss å legge til rette for at folk også kan bruke sentrum på hverdager. Vi skal være tydelig og tilgjengelig. Det blir vi når alle butikkene har felles åpningstid, sier Rønnestad.

Han får støtte fra styremedlem og daglig leder hos Tesalongen og På Hjørnet, Ingrid Rødal.

– Dette har jeg ventet på i åtte år. Da jeg fikk beskjed om at vi måtte vente i ett år etter generalforsamlingen ble jeg utålmodig. Jeg var klar til å starte uka etter. Å ha åpent til klokka 18 betyr utrolig mye for tesalongen. Vi har middagsgjester, og hver dag må jeg jage ut folk når klokka blir fem. Med en time ekstra får folk anledning til å spise middagen sin i fred og ro, sier hun.

Ikke alle er med

– Hvordan er det for butikkene med få ansatte å forholde seg til de nye åpningstidene?

– Ikke alle butikkene er med fra begynnelsen. Det er vanskelig for de minste butikkene å holde åpent til 18 hver eneste dag. Men vi skal jobbe for at alle kan være med. Det er viktig for følelsen av fellesskap, sier Hammarbäch.

– Hva skjer med det utvida åpningstilbudet på torsdager?

– Enkelte butikker vil fremdeles ha åpent til klokka 19 i begynnelsen, men det gjelder ikke alle. Vårt fokus blir å holde åpent til 18 alle hverdager, sier Hammarbäch.

Kunden bestemmer

Daglig leder ved Moldetorget, Britt Janne Tennøy, forteller at dette ikke er noe Molde sentrum pålegger butikkene å holde åpent, men at det kommer som følge av etterspørsel fra kundene.

– Vi gjør dette fordi kundene våre ønsker det. Det er lett å si at det ikke kommer kunder etter klokka fire, men det har jo en sammenheng med at butikkene stenger. Utvider vi åpningstida med en time, får kundene bedre tid til å planlegge et besøk etter at arbeidsdagen er over og barna er hentet og kjørt på fritidsaktiviteter. Vi må tilpasse oss kundegruppa vår. Kundene tenker ikke på oss, vi tenker på dem, sier hun.

Høyer har hatt åpent til 18 i tre år. Daglig leder, Nina Foss, gleder seg til resten av sentrumsbutikkene blir med. Her sammen med nestleder i Molde sentrum og daglig leder ved O.E. Strande, Karl Erik Rønnestad. Foto: ERIK BIRKELAND
Daglig leder på Tesalongen, Ingrid Rødal, gleder seg til utvida åpningstid. Foto: ERIK BIRKELAND