Politibetjent Terje Holen i Møre og Romsdals politidistrikt bekrefter overfor Romsdals Budstikke at saka er anmeldt.

Mange reaksjoner

Romsdals Budstikke skrev 26. februar om beboere på Gåsøya i Sandøy kommune som fant selkadaver flytende i sjøen. Bare ryggstykkene var skåret ut, resten var dumpet. En plastbåt med to menn om bord var observert i området. Mennene skal ha hatt noe som så ut som gevær med lyddemper. Både fylkeskommunens viltforvaltning og det seriøse selfangstmiljøet reagerte sterkt og mente det dreide seg om ulovlig jakt.

Dyrevelferd

Nå er altså saka anmeldt. Dyrevernsorganisasjonen NOAH, som jobber både nasjonalt og internasjonalt for å verne om dyrs rettigheter, mener behandlinga selen har vært utsatt for på Gåsøya må etterforskes.

– Vi anmelder ut fra at vi mener dette er ulovlig jakt. Det kan også være brudd på dyrevelferdsloven, sier pressekontakt Siri Martinsen i NOAH.

Forebyggende

Martinsen mener det er særlig viktig å slå ned på denne type jakt.

– Det er vanskelige saker å få gjort noe med. Som regel er det bare jegerne og dyret til stede, det er vanskelig å få klarhet i hva som har skjedd. Anmeldelser er viktig for å vise at dette blir tatt på alvor. Får det konsekvenser for dem som står bak vil det ha en forebyggende effekt, sier Martinsen.

«Massiv skyting»

Etter at Romsdals Budstikke skrev om saka og offentliggjorde bilder av selkadavrene er avisa blitt kontaktet av andre som melder om liknende ulovlig jakt i samme område. Overfor Budstikka blir det hevdet at personer har kommet med båt og gått i land på øyer og holmer og «bedrevet massiv skyting med hagle». Etterpå har det ligget igjen døde sel, ifølge beskrivelsene Budstikka har fått.

Miljø med lav respekt for dyr

– Vi vet ikke hvem som står bak denne seljakta eller om det har skjedd lovbrudd. Men vi ser at i enkelte miljø er det dessverre en lav respekt for dyr og dyrs liv. Det er miljø hvor det oppfattes som legitimt med en grov behandling av dyr. Det oppfattes rett og slett som ok å plage dyr. Det kan vi ikke akseptere, derfor anmelder vi denne saka, sier Martinsen.

NOAH ble startet i 1989 av en gruppe aktivister med erfaring fra nasjonalt og internasjonalt miljø- og dyrerettighetsarbeid. NOAH oppgir at de i dag har over 6000 medlemmer og flere tusen aktive støttespillere.

Pressekontakt Siri Martinsen i NOAH bekrefter at dyrevernsorganisasjonen har anmeldt seljakta på Gåsøya. Foto: Bente IIsefjær / NOAH