16-åringen ble i Romsdal tingrett dømt for å øvet grov vold. Retten mener volden har preg av overfall og er utøvd med særlig farlig redskap.

Kranglet under dataspill

Bakgrunnen for at 16-åringen gikk til angrep på den jevnaldrende gutten ligger i en konflikt som startet under et dataspill. I august i fjor spilte de to og flere andre venner dataspill og snakket sammen over internett. Det var ingen konflikt mellom de to fra før, og de kjente hverandre ikke spesielt godt. Men undervegs i spillet ble de to kraftig irritert på hverandre. Fornærmete ble ettervert så irritert på 16-åringen at han sa han skulle banke han på grunn av spillet og andre ting. De to fortsatte å krangle med hverandre over internett mens de andre vennene hørte på.

Svartnet

Krangelen var ikke over etter at spillet var slutt. Noen dager seinere sendte fornærmete en Snapchat til 16-åringen og gjentok trusselen om å banke han. Ifølge 16-åringen gjorde det at han ble så frustrert at han tok med seg jernrøret og dro til en fest hvor han visste at fornærmete befant seg. Hensikten var ifølge 16-åringen å skremme han. Da fornærmete og en kamerat kom gående med syklene sine litt etter midnatt stanset 16-åringen dem. Ifølge sin egen forklaring var han da så frustrert at det svartnet for han og han slo fornærmete over ryggen og i albuen med jernrøret. Fornærmete fikk flere skader, men har ikke lenger fysiske plager etter hendelsen.

– Må reageres strengt

16-åringen har i ettertid angret sterkt, og ga i retten en uforbeholden tilståelse. Tingretten skriver i dommen at det må reageres strengt mot voldsbruken. «Flere harde slag mot ryggen og armen med et jernrør har et stort skadepotensial og handlingen må ha framstått om svært skremmende for fornærmete. Voldsbruken ligger nær opp til kroppsskade», heter det i dommen. I dommen pekes det videre på at voldsbruken skjedde på grunn av en verbal krangel, hvor begge parter må anses som likeverdige, men at siktete klart overreagerte med sitt overfall.

Tilståelse

Saka ble avgjort ved tilståelsesdom. Tingretten mener det er positivt at 16-åringen har avgitt en uforbeholden tilståelse. Det blir også lagt vekt på hans unge alder og at han har gitt uttrykk for oppriktig anger. Dommen ble derfor satt til 75 timers samfunnsstraff. 16-åringen ble frifunnet for kravet om oppreisningserstatning.