MOLDE/GDANSK: Lørdag går siste flyet fra Molde til Gdansk. 85.000 passasjerer har reist med Wizzair siden oppstarten av ruten.

– Det er både trist og merkelig at tilbudet forsvinner, sier Gunder Vestavik fra Fræna.

30. mars 2015 var det oppstart av flytilbudet fra Molde til Gdansk. Lufthavnsjef John Offenberg opplyser til Romsdals Budstikke at over 85.000 passasjerer har benyttet seg av flytilbudet siden oppstarten. Det siste året har oppslutningen økt til nesten 32.000 passasjerer. Det ungarske lavprisselskapet Wizzair har ikke gitt noen forklaring på hvorfor ruten legges ned. Med et belegg på rundt 80 prosent kan det neppe være lav oppslutning som ligger bak.

– Endringer skjer raskt i dagens luftfart. Europeiske selskap legger ikke nødvendigvis ut forklaringer på hvorfor de gjør det de gjør. Ruten ble flyttet til Vigra (AES), som har flere ukentlige avganger til Gdansk, og det er mulig at de på den måten ønsker å optimalisere bakketjenesten for Gdansk-ruta, sier John Offenberg.

– Det blir jo ingen erstatning for Gdansk-ruta som sådan, men vi jobber samtidig med nye ruter både i Polen og andre steder. Det er vanskelig å si hva vi lykkes med først, det handler om om flere faktorer. Markedsstørrelse, flytilgjengelighet, konkurransesituasjon og så videre.

– Det er selvsagt negativt for Molde lufthavn Årø at vår største utenlandsrute flyttes til en annen lufthavn, særlig tatt i betraktning antall passasjerer på denne ruta. Vi mister jo rundt 32.000 passasjerer på utland. Noen av disse finner nok veien både til Gdansk og andre destinasjoner via Gardermoen, så netto nedgang blir langt mindre.Men det er uansett ikke lett å erstatte Gdansk-trafikken på kort sikt.

Lufthavnsjefen vil likevel framheve mulighetene som finnes fra Molde og ut i verden. Spesielt via Oslo og Bergen.

– Nå jobber vi hardt for å få på plass en bedre tidtabell fra Molde til Oslo, slik at vi etter hvert får dekket tidsrommet midt på dagen bedre. Det vil gi enda bedre forbindelser til Oslo, sier John Offenberg.

Vi var med flyet fra Molde til Gdansk på lørdag. Flyet tok 220 passasjerer og var nesten fullt. Polske arbeidere og norske helgeturister. - Det er jo så lettvint. Det vi vil er å reise fra Årø. Gdansk er flott og veldig rimelig. Vi har vel vært i Gdansk 4-5 ganger siden ruta ble startet opp. Klart det er synd at Wizzair nå legger ned dette tilbudet, sier Gunder Vestavik fra Elnesvågen, som var på helgtur med slekt og venner.

Kunde- og driftsassistent Elisabeth Walderhaug sender i disse dager avgårde de siste passasjerene til Gdansk. Foto: Eirik Heen