Maken til stabilt og fint vintervær er det lenge siden folk i Romsdal har opplevd. Flotte forhold i alpinbakkene, i fjellet og ute i skog og mark får mange ut på tur. De nye felleskiene bidrar sterkt til at flere som før ikke var så ivrige på ski finner glede ved å ta seg en skitur.

Lettvint med felleski

– Dette er ski som passer godt for folk som ikke er så glad i å smøre. Terskelen for å komme seg ut er blitt lavere. Nå er det bare å spenne på seg skiene og sette av gårde, sier avdelingsleder Torben Johansen til Romsdals Budstikke.

Hele bransjen melder om svært godt salg av ski og utstyr. Overkommelig er det også rent prismessig.

– Du kan få bra felleski med sko og staver for 3300 kroner. Skal du på krevende toppturer og vil ha utstyr til dette, koster det mer. Jo lettere skiene er, jo mer koster de, sier Torben Johansen.

Kjøper ski etter bruksområde

Tradisjonelle ski er det mindre etterspørsel etter. Folk kjøper ski etter bruksområde, det går på felleski, skøyteski og fjellski.

Butikken fører alle de kjente merkene, som er blitt grundig vist fram gjennom OL i Sør-Korea.

– Har OL med stor norsk suksess hatt noe å si for skisalget?

– OL virker inspirerende og bidrar positivt. Når det gjelder valg av merker, tror jeg ikke OL har så mye å si for hva folk kjøper. Det meste er produsert utenlands, mens Madshus er norsk. Vi har en del kunder som er opptatt av å kjøpe norsk, sier Anita Nesje.

Måtte fylle opp

– I år har vi måttet supplere varelageret flere ganger og ta inn mer. Nå er utfordringen at en del produsenter er utsolgt. Vi kan fremdeles skaffe det meste, sjøl om vi ikke har sko og staver i riktig alle størrelser, forteller Anita Nesje, som legger til at denne vinteren har gitt et godt grunnlag for driften av butikken ut gjennom året.

– Glade tall, oppsummerer hun.

Været viktig

Vinteren 2016/2017 var det ruskete og ustabilt vær. Dette ga seg også direkte utslag på salget av ski og utstyr.

Denne vinteren er det motsatt, sesongen startet i november og vil vare til langt over påske.

– I høgfjellet vil vi ha skiføre til ut i juni. Det er bare å se på alle de hvite toppene, sier Anita Nesje.

Ikke vent på salg

Nå er man inne i den siste «vinteruka» for skiutstyr. Over påske blir det som er igjen av skiutstyr pakket vekk for å gi plass til andre produkt.

Dersom noen venter med å kjøpe nye ski i håp om at det blir salg for å spare noen kroner, er det nok lite å hente i år.

– Prisene er fra før lave, og det meste er solgt. Dersom man venter til uka etter påske, er det ikke mye igjen, sier Torben Johansen.

Skosalget har gått svært bra, og en del skonummer er allerede utsolgt, forteller Torben Johansen. Foto: Olav Skjegstad
Rett lengde: Anita Nesje har fortsatt mange og korte staver, men de mest vanlige lengdene begynner å bli utsolgt. Foto: Olav Skjegstad