Heime i leiligheta i Solbakken er den lille skogkattungen Ingvald høgt og lavt. Moren Olivia prøver å få i seg mat fra skåla på kjøkkenet, men Ingvald vil det annerledes. Han går til angrep. Olivia gir fra seg et høgt hves, uten at kattungen ser ut til å bry seg nevneverdig om den strenge advarselen. Men snart blir det roligere dager for de to andre norske skogkattene i leiligheta. Over påske reiser Ingvald til sitt nye heim i Hongkong, 8 663 kilometer unna.

Det er første gang matmor og skogkattoppdretter, Hilde Ukkelberg, har sendt en av sine katter så langt.

– Jeg har ikke hørt om noen andre i området vårt som har sendt en katt helt til Hongkong. Det er veldig artig, sier hun.

Det kan virke som om Ingvald er litt reisesyk, for mens samtalen dreier seg om flyttingen til Kina går han til angrep på undertegnedes fot.

– Skogkatt er katten vår

Hilde har drevet med oppdrett av skogkatt siden 1997, men har kun hatt tre kull. Hun har forelsket seg i rasen.

– Jeg fikk min aller første katt da jeg var fem år, og har bestandig hatt katter rundt meg. Men da jeg skulle få min første egne katt som voksen, forelsket jeg meg i norsk skogkatt. Det finnes mange fine katter, men skogkatten er jo katten vår, sier hun.

Hun kjøpte katten fra oppdretter Eva Dahl Eide i Oslo, og har samarbeidet med henne siden den gang.

– Da jeg skulle ha mitt første kull, lånte jeg en hannkatt fra Eva. Det ble flere turer fram og tilbake til Oslo før parringen ble en suksess, forteller hun.

For det er nemlig ikke bestandig det blir full klaff på første «date.» Da hun skulle ha sitt andre kull, befant kattemora seg i Sverige. Hun lot seg derimot ikke sjarmere av den norske hannkatten.

– Vi ventet på at det skulle si pang, men det gikk ikke som planlagt. Vi prøvde en gang til, og fremdeles klaffet det ikke, forteller hun.

Da hadde samarbeidspartner Eva en italiener i bakhånd.

– Hun beit på da vi kom med Bartelomeo. Det sies jo at italienere er sjarmerende, ler Hilde.

Velger nye eiere med omhu

Ingvald er en del av Hildes tredje kull på totalt tre kattunger. De to andre har fått nye heim på Harøya og i Trondheim.

Hun er nøye når hun skal velge ut hvilke eiere som skal få tilby kattene et nytt heim.

– Det er viktig for meg at de forstår ansvaret det innebærer å ha en katt. Det må være seriøse folk. Derfor gjør jeg undersøkelser i forkant. Men som regel følger jeg magefølelsen. Akkurat det har hun gjort med Ingvalds nye eiere.

– De er norgesvenner fra Kina, og har vært her flere ganger for å klatre. De har vært på besøk hos oppdretter Eva, og skulle egentlig kjøpe en katt fra hennes kull. Den katten døde, dessverre. Men hun viste paret bilder av Ingvald, og de forelsket seg i han med en gang. Forespørselen var såpass spesiell at jeg bare måtte si ja.

En katt kommer plutselig hoppende ned på kjøkkenbordet hvor vi sitter. Ingvald følger etter.

En lang reise

Paret fra Hongkong får en sosial, om enn litt rampete katt. Men det vokser han av seg, forsikrer Hilde. Den norske skogkatten er kjent for å knytte sterke bånd til mennesker.

– Kattene blir glade for å se deg. De bryr seg ikke om du ikke har ordnet deg eller om du går i pysjen. De er like glade i deg uansett. Det er så kjekt å ha noen som møter deg i døra når du kommer heim. Kattene er som barna mine, sier Hilde.

Det er ikke bare enkelt å skulle sende en katt fra Norge til Kina. Ingvald må ha flere vaksiner og igjennom en grundig helsekontroll før han får reise.

– Før Ingvald kan reise må veterinæren fyller ut et «animal health care certificate» som må underskrives at mattilsynet, forteller Hilde.

Onsdag 4. april starter Ingvalds reise mot Hongkong, med eget pass. Da har han akkurat fylt fem måneder, og er gammel nok. Hilde skal følge han til Oslo, før en ledsager følger han helt fram til sine nye eiere. Første stopp er i Amsterdam. Der skal Ingvald overnatte på kattehotell, før turen går videre til byen med 7,3 millioner innbyggere.

– Jeg regner med at Ingvald blir innekatt, ler Hilde.