I forbindelse med vedtaket om sammenslåing av kommunene Midsund, Molde og Nesset ble det skrevet under en intensjonsavtale som sa at Midsund skal ha fritak fra å innføre eiendomsskatt til fastlandssamband gjennom Møreaksen er på plass.

Men slik har ikke departementet tenkt å gjøre det. I et brev til de aktuelle kommunene gir kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland nye Molde kommune to år på å samordne og harmonisere eiendomsskatten i den nye kommunen.

Lik eiendomsskatt fra 2022?

Nye Molde kommune er i funksjon 1. januar 2020. Dersom departementets krav skal innfris, betyr det at innbyggerne i Midsund må forberede seg på eiendomsskatt fra 1. januar 2022. I dag har Molde kommune 3,58 promille i eiendomsskatt, Nesset har 3,5 promille på bolig og fritidsbolig og sju promille på verk og bruk.

Ordfører Torgeir Dahl ønsker å holde seg til teksten i intensjonsavtalen om at Midsund skal få eiendomsskatt først når fastlandsforbindelsen er på plass. Derfor setter han seg på flyet til Oslo.

Kompensasjon for ulempe

– Jeg har avtale om møte med Monica Mæland der jeg vil legge fram saka slik vi ser den. Jeg mener det er helt rimelig at Midsund får kompensert ulempene ved ikke å ha fastlandsforbindelse. Jeg venter ikke noe endelig svar der og da fra Moland, men håper å gi henne bakgrunn for å fatte en beslutning seinere, sier Torgeir Dahl til Romsdals Budstikke.

Ordfører Odd Helge Gangstad håper at Dahl får gjennomslag.

Viktig sak for Midsund

– Vi vil ha en raskest mulig avklaring. Vi har kjempet hardt for å unngå eiendomsskatt, som vil være en belastning både for private og næringslivet. Det er både pluss og minus med å være en øykommune, men økte skatter er det vi trenger minst, sier Odd Helge Gangstad.

Han forteller at før intensjonsavtalen ble skrevet ble det undersøkt blant annet hos fylkesmannen om dette var mulig å få til. Svaret var ja.

– Dersom vi ikke klarer å få utsatt innføring av eiendomsskatt i tråd med intensjonsavtalen, vil det være svært uheldig. Men det vil ikke velte avtalen om å gå inn i nye Molde kommune, sier Gangstad.

Realistisk sett tror han på byggestart på Møreaksen i 2023. Med fem års byggetid vil det bli fastlandsforbindelse i 2028. Da handler dette om Midsund kan unngå eiendomsskatt i seks år. Det mener Odd Helge Gangstad er et rimelig krav.