Striptease var ikke ukjent i Romsdal i 1988. Flere restauranter i Molde hadde hatt forskjellige former for showpreget avkledning, både av han- og hunkjønn. Men da det skulle arrangeres i Tresfjord, ble det oppfordret til demonstrasjoner og protester.

Gratis reklame for Tresfjord

Litt av bakgrunnen for den voldsomme oppstandelsen, var at den danske strippersken nettopp hadde vært på NRK hvor hun kastet alle klærne foran kamera. Innehaver av Ridderkroa i 1988, Jens Stangeland, husker godt oppstandelsen i Vestnes.

– Jeg satte jo Tresfjord på kartet, og gjorde det kun for å skape blest rundt Ridderkroa. Det er vel det beste reklamestuntet jeg noensinne har gjort. Vi hadde gratis reklame for flere 100.000 kroner i aviser og på radio. Til og med Tande-P ringte fra Nitimen for å høre om arrangementet, forteller han.

Mye støy

Stangeland lot seg ikke stoppe av protestene, sjøl om det var mange av dem.

– For å være på den tida var det mye støy. Det var ingenting som var over streken, men jeg skal innrømme at jeg tenkte: «Hva har jeg gjort nå?». Men den tanken gikk fort over, forteller han.

Før showet i 1988 uttalte han seg til Romsdals Budstikke.

– Det får bli så mye folkereisning og fakkeltog det vil. Jeg foretar meg ikke noe ulovlig ved å arrangere et strippeshow. Jeg er ikke redd for å være litt kontroversiell. Jeg hyrer jo artisten for å trekke folk til Ridderkroa. Det er ingenting galt i det, sa Stangeland i 1988.

Media på plass

At det ble publisitet til kroa, er det ikke tvil om. Både publikum, demonstranter og presse møtte opp i hopetall i Tresfjord. Én av dem som kom fra pressa, var Romsdals Budstikkes utsendte journalist, Thor A. Nagell.

– Jeg har skrevet mange artikler i min tid, men denne husker jeg veldig godt. At Ridderkroa hadde fått mye publisitet i forkant, var det ikke tvil om. Kroa var stappfull og utenfor sto det demonstranter, forteller Nagell.

Leide hurtigbåt

Ti minutt før åpning hadde parkeringsplassen fylt seg opp utenfor Ridderkroa. Og klokka 19.30 fredag kveld kom demonstrasjonstoget.

– Det hadde jo vært voldsomme reaksjoner på dette arrangementet i Vestnes. Det var jo derfor vi dro dit også. Jeg hadde til og med meg en fotograf, og det var ikke ofte på den tida, forteller Nagell.

Budstikka strakte seg nemlig langt for å skrive om hendelsene i Tresfjord.

– Vi hadde leid en hurtigbåt fra Tresfjord for å rekke deadline i avisa. Dette skulle med til neste dag. Jeg husker det var stor stas den gangen at vi fikk til dette, husker Nagell.

Spissrotgang

Vel framme i Tresfjord var stemningen alt annet enn god – i hvert fall utenfor dørene. Rundt 30 eldre og unge strømmet til med fakler og protestplakater utenfor Ridderkroa. Det var tydelig at mange av dem som ville inn, var ille berørt av oppstusset.

– Både publikum og de som skulle opptre måtte gå spissrotgang gjennom demonstrantene for å komme seg inn i kroa. Jeg synes å huske at det var en ganske så sint og aggressiv holdning, forteller Nagell.

Ønsket ikke den slags kultur

To av demonstrantene bedyret at de ikke hadde noe imot stripperen, men at slike arrangement fant sted i Vestnes.

– Selve strippinga er ikke problemet. Problemet er at det importeres noe vi ikke er interessert i, sa de til Thor A. Nagell i 1988.

Nagell hadde også hatt en prat med stripperen sjøl, Mette fra Danmark.

– Jo lenger nord man kommer i dette landet, jo mer motstand møter man. Dette handler om kultur og livsglede, sa hun.

Konfrontert med dette sa de to demonstrantene:

– Dette er ikke den slags kultur vi ønsker i Tresfjord. Vi tviler også på at mange blant publikum kommer fra Tresfjord, sa de to.

Oppfører seg tullete

Innenfor dørene var stemningen en helt annen. De færreste blant publikum ville la seg avbilde, men noen kommentarer ga de:

– Vi er nysgjerrige på å se hva dette er. Og dette er da helt uskyldig. Vi synes demonstrantene utenfor oppfører seg helt tullete, var den samstemmige dommen fra en vennegjeng med bosted utenfor Vestnes.

Thor A. Nagell satt likevel igjen med oppfatningen om at det var en god blanding blant publikum mellom lokale og tilreisende.

– Det var i hvert fall masse folk og mye engasjement. Det var kanskje flest tilreisende fra sunnmørskommunene, men det var mange lokale folk også, forteller han.

Fantastisk tid

Jens Stangeland mener i dag at arrangementet var viktig for Tresfjord, og at bygdefolket burde støttet mer opp om det.

– Jeg hadde en fantastisk tid på Ridderkroa med utrolig flinke og hyggelige kolleger. Jeg tror bare ikke at folket i bygda forsto verdien av å ha et slikt sted. Tresfjord hadde hatt godt av å ha et slikt sted fortsatt, forteller han.

Opprop i avisa

Samme dag som Romsdals Budstikke publiserte hendelsene i Tresfjord, trykket de også et opprop fra lag og organisasjoner i Vestnes kommune som ikke ville ha slikt i bygda.

– Vi oppmoder publikum til å holde seg borte og ellers aktivt markere sin motstand mot arrangementa. Videre ber vi Ridderkroa v/Jens Stangeland om ikkje å leggje opp til slikt lavmål av «underholdning». Vi ventar at dei folkevelde i Vestnes set ein effektiv stopper for restaurantdrift à la Ridderns «Strippedisko» dersom dette er meir enn eit tilfeldig eingongssprell, lød oppropet som var underskrevet av folk i Lærerlaget, Soknerådet, Arbeidsutvalget i Foreldrerådet v/Tresfjord og Skorgen skule, Daugstad og Vike Bondelag og Norsk Hjelpepleierforbund.

Kort opptreden

Tross de store protestene entret danske Mette scena klokka 21.45 på Ridderkroa. En smekkfull kro med både kvinner og menn hadde ventet lenge på øyeblikket. Ti minutt seinere gikk hun av scena, og det hele var over.

– Det varte ikke lenge, men stemningen inne i lokalet var helt ubeskrivelig, forteller Jens Stangeland.

«Nei til kvinnekropp som salgsvare» sto det på en av plakatene som møtte publikum i Ridderkroa i 1988. Likevel var Ridderkroa stappfull da det var strippeshow der i 1988. Foto: Faksimile: Romsdals Budstikke
– Jeg hyret inn stripperen for å skape blest rundt Ridderkroa og Tresfjord, sier Jens Stangeland. Foto: Privat