Mens deler av den gamle moloen går inn i utfyllingen til «Park 1» rett nedenfor Brunvollkvartalet, bygger kommunen en ny og lengre molo som gir prosjektet bedre vern mot vær og vind (se skisse 1).

Utrettingen av moloen er imidlertid ingen ny idé. Den ble vedtatt som et viktig estetisk grep i sentrumsplanen for Molde by, vedtatt i 2010/20111.

– Den planlagte moloen var til og med cirka 30 meter lengre enn valgt løsning, opplyser kommunalsjef Eirik Heggemsnes til Romsdals Budstikke.

– Når man sammenlikner realiseringen av Brunvollkvartalet med det politikerne vedtok i sentrumsplanen, er eneste forskjell at tomta er omregulert fra industri til bolig og at det bygges to, istedenfor ei bru over Moldeelva, sier han.

Kjempesprekk av grunnforhold

I forrige uke ble det kjent at Molde kommune kan gå på en kjempesprekk for å få realisert Sjøfronten 3, blant annet på grunn av dårlige grunnforhold.

Trolig blir prosjektet med flytting av molo, oppgradering av elveløpet og ny gang- og sykkelbru rundt 20 millioner dyrere enn kostnaden på forprosjektet til 58,5 mill. kr som ble lagt fram i juni 2017. I dette lå flere opsjoner i tillegg til de 33,5 millionene plan- og utviklingsutvalget godkjente.

Ifølge rådmannen kan 20 millioner av Sjøfronten 3 nå måtte legges til siste trinn i utbyggingen, som gjør at man må vente med å bygge helt ferdig moloen og mye av en planlagt park med strand (Park 2) vest for moloen (se skisse 1).

Plan- og utviklingsutvalget svarte med å sende saka tilbake til administrasjonen for å se om noe kan gjøres billigere.

Samtidig er Brunvoll Holding AS godt i gang med leilighetsprosjektet med en markedsmessig salgsverdi for salgbart areal på rundt 390 mill. kroner.

Spleiselag om park

Det er Park 1 og en ny, nedre gang- og sykkelbro som får dele på regningen med andre.

Fylkeskommunens prosjekt «Byen som regional motor» støtter med 4,5 mill. kr, mens Brunvoll Holdning AS tar 4,5 mill. kr og Nordmøre og Romsdal Eiendom AS (NRE), med Angvik Areal som største aksjonær, tar 2 mill. kr av regninga. Molde kommune skal betale 5,5 millioner kroner av parken.

Tilrettelegging av leik i parken, som Fylkesmannen krevde (se undersak), til 1,25 mill. deles 50-50 mellom Brunvoll og Molde kommune.

Måtte ha bedre uteareal

Som en forlengelse av Sjøfronten 3 deltar også kommunen i byggingen av en stor park nedenfor Brunvollkvartalet (se undersaken om Brunvoll og Park 1, journ.anm.).

Her deles regningen på rundt 12 millioner kroner med Brunvoll Holding AS (4,5 mill.) og Nordmøre og Romsdal Eiendom AS (NRE) med Angvik Areal som største aksjonær (2,0 mill.). Kommunens andel i parken, som den seinere overtar i et makebytte med Brunvoll Holding AS, er 5,5 mill. kr.

Ifølge rådmannens saksframlegg jobbes det også med tilrettelegging for leik i parken til 1,25 mill. kroner, som skal deles mellom Brunvoll og Molde kommune.

Fylkeskommunens prosjekt for å støtte byutviklingssamarbeid mellom kommune og private, «Byen som regional motor», støtter Sjøfronten 3 ved Brunvoll med 4,5 mill. kr.

Ønsket bedre uteareal

Bedre uteareal og forhold for barn og unge var en innsigelse fra fylkeskommunen og Fylkesmannen til Brunvollkvartalet, men ifølge Heggemsnes hadde Brunvoll allerede løst dette innenfor sine egne grenser.

– Så det var ikke slik at kommunen «berget» prosjektet med utvidelsen av Park 1?

– Nei, vi berget dem ikke. Vi tok et initiativ til at det som faktisk var en vedtatt del av sentrumsplanen (flytting av molo og utfylling til et større friområde nedenfor, journ.anm.) kunne realiseres samtidig med deres utbygging, forklarer han.

– Dermed ble det inngått en utbyggingsavtale for å gjøre parken større enn det Brunvoll først hadde vedtatt. Merkostnaden ved å gjøre det, deles mellom NRE, kommunen og Brunvoll, sier Heggemsnes.

Satte fart i spleiselag

I reguleringen for Brunvollkvartalet som ble vedtatt i 2016 står det at «flytting av moloen ikke vil bli prioritert med det første». Administrasjonen legger imidlertid til at «(...) det med bakgrunn i positiv vilje til et spleiselag, nå arbeides intenst med å kunne realisere regulerte endringer av Moldeelva sitt utløp samtidig med byggeprosjektet.»

– Kunne ikke kommunen ha ventet med sitt prosjekt her?

– Jo, det kunne vi han gjort. Park 1 har deler av den gamle moloen i seg, men det var ingen premiss for planene til Brunvoll at hele Park 1 måtte realiseres som i sentrumsplanen nå. Å fylle ut seinere, når Brunvollkvartalet står ferdig, ville imidlertid blitt mer utfordrende. Vi så muligheten for et byutviklingsprosjekt – og fikk også støtte til dette fra fylkeskommunen, sier Heggemsnes.

Unik drahjelp

Med sine 92 leiligheter er Brunvollkvartalet den største enkeltutbyggingen av boliger i Molde sentrum noensinne.

Per i dag er 68 av 92 solgt, opplyser Eiendomsmegler 1.

Samtidig har det sjeldent gått så kort tid fra forslaget kom på bordet til byggestart. I saksframlegget for kommunestyret i juni 2016 kalte rådmannen prosessen med innsigelsesmyndighetene «eksemplarisk».

– Er det riktig å si at reguleringsplanen for sentrum fra 2010 ble en «gavepakke» til utviklerne av Brunvollkvartalet?

– Jeg kjenner ikke til foranledningen for behandlinga av saka for det var før min tid, men da plana ble vedtatt i 2010 var Brunvoll-tomta regulert til kontor og industri. De eneste endringene som ble gjort etter den vedtatte sentrumsplana er å gjøre om tomta fra industri til boliger og å lage to bruer istedenfor ei, som var planlagt. Realiseringen av Sjøfronten 3 slik den foreligger, er et byutviklingsprosjekt som kommer hele byen til gode. Samarbeidet med de private har vært veldig godt, sier Heggemsnes.

– Kan andre utbyggere i Molde forvente seg et slikt samarbeid fra kommunen i framtida?

– Det vurderes fra gang til gang. Her var det en vedtatt reguleringsplan for sentrum som lå til grunn. Dette er et byutviklingsprosjekt, som det falt naturlig å gjøre samtidig.