Under kommunestyremøtet torsdag stilte Molde Næringsforum med ti stolte gründere som presenterte hver sin bedrift for de folkevalgte og delte sin historie. De ti representerte hele spekteret, fra veletablerte HD Solskjerming – tidligere Fasadeprodukter – til nyetablerte Urban Garden. Felles for dem alle er at det ligger en gründerhistorie bak.

De ti bedriftene var Effee, Lillebakk Engineering, Anna Design, Createview, Urban Garden, Adventor, OiW Process, Fjordfiesta Furniture, Eidesign og HD Solskjerming.

Statistikken Britt Flo presenterer viser at antall nyetablerte foretak i Molde, registrert i Brønnøysund de siste ti åra, har variert fra 179 i 2011 til 263 i fjor. I 2015 var det 238.

– Hva er forklaringa på veksten i nyetableringer i Molde, Britt Flo?

– Jeg tror det er flerdelt. En av forklaringene er innsatsen fylkeskommunen har gjort gjennom mange år, hvor de har fremmet gründerskap og etableringer - bl.a. med hoppid. En annen forklaring er Protomore Kunnskapspark sin inntreden. Jobben som er gjort der er veldig viktig. Den tredje forklaringen er det næringslivet vi har i Molde. Vi ser at en del av de nyetablerte virksomhetene er teknologirelatert. Med den industrien og veksten som har vært de seinere åra, har det generert en rekke nye bedrifter. Så har nedturen i oljesektoren også ført til at folk har gått ut og startet egne bedrifter, sier Britt Flo.

På tredjeplass i fylket

Britt Flo forteller at det i Møre og Romsdal var bare kommunene Norddal og Stordal som hadde flere nyetableringer i forhold til innbyggertallet enn Molde i 2016. Molde ligger på nivå med Ålesund og Ulstein.

– Møre og Romsdal har alltid ligget under landsgjennomsnittet i antall nyetableringer i forhold til folketallet. Men vi er heldigvis på veg oppover. Når vi ser på Molde, er vi med veksten fram til 2016 nesten på landsgjennomsnittet i forhold til nyetableringer. Og Molde ligger over gjennomsnittet i Møre og Romsdal, sier Britt Flo.

– Veldig gledelig

– Det er en veldig gledelig utvikling. Den vil sannsynligvis også avle flere nye bedrifter framover. Vi har fått bygd et miljø som er med og dyrker fram nytt næringsliv. Det gir en vekstkraft i seg sjøl, sier Britt Flo.

– Hvordan er klimaet for å etablere seg med nye bedrifter i Molde?

– Gründerne forteller at det er gode vilkår for å etablere seg her. De opplever at Molde består av ja-mennesker, at bedrifter og miljø er flinke til å dele med hverandre – og ikke minst at de blir heiet på. Og som sagt har Protomore Kunnskapspark vært veldig viktig. Gode ideer krever kobling med kompetanse innenfor forretningsdrift og markedskunnskap. Det finner gründere i miljøet Protomore har bygd opp. Å komme sammen med andre gründere er viktig i forhold til å kunne dele kunnskap og erfaringer - og bygge opp hverandre. sier Britt Flo

Ordfører Torgeir Dahl (H) var imponert over det kommunestyret fikk presentert.

– Jeg har brakt dere hit for at kommunestyret skal være en heiagjeng og bidra til at dere lykkes – og dermed at lokalsamfunnet lykkes, sa ordføreren henvendt til gründerne.

– Vi skal være gode veilede og tilretteleggere, og skape enda større ettervekst. Vi vet at her ligger mange av morgendagens arbeidsplasser, sa Torgeir Dahl.

Han trakk fram Protomore Kunnskapspark, som Molde kommune er medeier i, sin betydning. Og han viste til at Protomiore har fått NCE-status i Norwegian Centres of Expertise.

Torgeir Dahl. Foto: Kjell Langmyren