Skader har ødelagt de tre siste landslagssamlingene for Mathias Normann. Nå er han tatt ut til EM-kvalik og vil bryte forbannelsen som plaget ham i hele 2017.

Midtbanespilleren er med i U21-troppen som skal spille privatlandskamp borte mot Italia torsdag 22. mars og EM-kvalik borte mot Israel tirsdag 27. mars. Han håper han får spilletid, men har egentlig en helt annen målsetting for denne samlinga.

– Jeg er egentlig litt usikker på hva jeg skal forvente både av meg selv og av laget denne gangen. Vi har mange gode spillere, men har ikke fått det til å fungere skikkelig. Selv har jeg vært mye skadet på landslagssamlingene. Jeg håper det er slutt på uflaksen nå, sier Normann til Romsdals Budstikke.

Tre skader i samme ankelen

I 2017 fikk han hele tre landslagssamlinger med U21-laget spolert av skader. Tidlig på året ble han skadet i en treningskamp for Bodø/Glimt og måtte melde forfall. På neste samling tråkket han over og måtte reise hjem. I oktober ble han stygt taklet borte mot Irland slik at store deler av høstsesongen var ødelagt.

– Det var tre ulike skader i den samme ankelen. Derfor her jeg ikke fått bidratt så mye for U21. Nå er fokuset mitt først og fremst at jeg skal holde meg skadefri. Det var kjedelig at det gikk så galt etter at jeg hadde kommet så godt i gang i Molde i fjor høst, men jeg orker ikke se tilbake på det nå. Det er en del av fotballen. Jeg er tilbake for fullt og det kjennes veldig bra ut. Nå skal jeg holde meg i toppform, sier han.

Bormann er eneste Molde-spiller på U21-landslaget, som må klare seg uten de tre profilene Martin Ødegaard, Iver Fossum og Kristoffer Ajer. Alle er tatt ut på A-laget.

– Med seier over Israel lever kvaliken og det blir en spennende høst. Dette blir en nøkkelkamp. Så blir det en god forberedelse med å møte Italia, sier landslagstrener Leif Gunnar Smerud til fotball.no.

Snytt for scoring

Etter en upresis åpning var Mathias Normann en av spillerne som vokste mest utover i åpningskampen mot Sandefjord. Han tror storseieren kan få stor betydning for resten av sesongen.

– Det var utrolig viktig med en slik åpning. Vi har prata mye både på og utenfor treningsfeltet om hva slags fotball vi vil spille og hvordan vi vil se ut som lag. Vi fikk til akkurat det vi planla, og enda litt til. Det er mye selvtillit i gruppa nå, det er godt å vise at vi kan være så gode. Samtidig må alle huske at Sandefjord ikke er en målestokk for oss, sier Normann.

Han gledet seg over målshowet mot Sandefjord, men innrømmer at han var irritert da dommeren blåste straffe rett før hans egen 1-0-scoring.

– Det er jo typisk. Når jeg først scorer, så tar de fra meg målet. Sist jeg scoret med hodet, var i en cupkamp for Bodø/Glimt mot Mo sommeren 2016. Jeg kommer ikke flere scoringer med hodet. Den forrige var sikkert på ei trening for noen år siden, sier Normann og ler.

– Det blir en annen oppgave å slå Haugesund borte?

– Ja, det er vanskeligere å spille borte på naturgress. De har sikkert ikke den fineste gressbana, heller. Vi har vår egen taktikk på hvordan vi skal løse det på en humpete bane der ballen ikke sklir eller triller likedan som på Aker stadion. Vi har andre styrker i laget som vi kan bruke i slike kamper, så jeg er ganske komfortabel. Jeg synes det er en spennende del av fotballen å tilpasse seg ulike underlag og motstandere, sier Mathias Normann.