MOLDE: Rønnaug har fått servert et godt innarbeidet konsept fra Ingrid Rødal, og satser på å videreføre Grand Cafe etter samme modell. Det blir en stor overgang og en spennende utfordring for 52-åringen å plutselig drive sin egen kafé, som sysselsetter både driveren og flere deltidsansatte.

– Ja, dette er litt av en overgang. Av og til må man bare hoppe i det og prøve noe helt nytt. De siste ni årene jobbet jeg på ordrekontoret til Oskar Sylte. Så ble det endring i drifta og nedbemanning der. Før det jobbet jeg i mange år på Glamox. Kafé har jeg aldri drevet før, ler 52-åringen fra Røbekk.

Tilfeldig mulighet

Det var da hun tilfeldigvis gikk seg på Ingrid Rødal i byen at hun kom på sporet av en kafékarriere. Rønnaug fikk tilbud om å prøve seg på Tesalongen.

– Det var en bratt læringskurve. En helt ny bransje. Men i bunn og grunn er jeg jo vant til salg, sørvis og det å prate med folk. I august i fjor «flyttet» jeg over til gangbrua på Molde storsenter, hvor Grand Cafe er lokalisert. Og før jul fikk jeg vite at Ingrid ville selge denne kafeen. 1. april tar jeg over, sier Rønnaug Øverland til Romsdals Budstikke.

Hun er 52 år gammel og har en sønn på 19. Rønnaug kan med andre ord gjøre som hun vil. Hun tenkte at Grand var en unik mulighet.

Flesket til

– Hvis noen andre kjøpte kafeen og kanskje ville gjøre store endringer, så kanskje jeg sto der uten jobb. Det tenkte jeg også på. Nei, da er det bedre å fleske til og begynne for seg sjøl. Nå blir jeg min egen sjef. Det skal fortsatt hete Grand Cafe og blir en rein kafé. Ingen satsing på catering. Det får Ingrid Rødal ta seg av. Hun er en racer på catering, ler Rønnaug.

Det koker på kjøkkenet denne torsdagen. Det går i ball. Et stort antall porsjoner ryker ut til sultne kunder i kafeen.

– Potetballen kødder vi ikke med. Den skal være akkurat like god som før også etter 1. april. Fiskesuppa er også en slager. Ekte vare og spis så mye du vil, fastslår Rønnaug.

Hun er glad for at det er så mange faste stamgjester på kafeen. Det er flere gjenger som har faste tidspunkt og bord.

– Det er veldig kjekt. Man blir jo godt kjent med gjestene. Det er en utpreget sosial jobb, og det er det jeg trives best med. Så skal jeg beholde de dyktige ansatte som er her i dag. Vi er alle glade i å lage god mat.

Takker for god hjelp

Hun setter stor pris på all den gode hjelpen hun har fått av Ingrid Rødal og familien. Svein Rødal fortsetter som styreformann i det nye selskapet. Rønnaug har investert og lånt en god del for å få landet dette prosjektet.

– Det koster, men jeg ser på det som en god investering. Jeg håper det fortsetter i det samme sporet. Driften går godt, det er bra besøk på Grand, og får jeg til å øke omsetningen ytterligere er det flott, fastslår hun.

Hun er innstilt på lange arbeidsdager, som ofte må til når man driver noe sjøl.

– Her er det bare å stå på.

Driver nok i byen

Ingrid Rødal sier til Romsdals Budstikke at hun selger Grand Cafe fordi hun i bunn og grunn har mer enn nok å holde på med i byen.

– Jeg måtte ta noen valg. Hva skal jeg holde på med og hvor skal jeg holde på med min virksomhet? Jeg trives best i byen. Da var det enklest å selge kafeen som ligger lengst unna Tesalongen. Tida strekker ikke til alt. Catering tar mer og mer av.

– Tesalongen og På Hjørnet er arbeidskrevende virksomheter. Så dette er en god løsning. Rønnaug har vært min høyre hånd på Grand siden i fjor sommer. Hun kjenner konseptet og vil videreføre det på beste vis, sier Ingrid Rødal.

Her diskuteres Møreaksen kontra Romsdalsaksen. F.v. og rundt bordet: Helge Mjelve, Roy Høyer, Otto Trønningsdal, Torleif Bergsås og Andreas Strande. Foto: Bjørn Brunvoll
Rønnaug skribler ned dagens meny og priser. Ball, svinekam og kjøttkaker. Foto: Bjørn Brunvoll