MOLDE: Ved å realitetsbehandle interpellasjonen fra Frp allerede nå, kan vedtaket fra kommunestyret bakes inn i den nye helse- og omsorgsplanen for Molde kommune som skal være klar i høst.

Med full støtte fra salen til et fellesforslag fra Høyre og Frp, ble det i praksis et ja til forslaget fra Margareth Hoff Berg.

– Jeg støtter intensjonen i samboergarantien, men det er en kompleks sak, sa Torgeir Dahl (H) og la fram et langt saksframlegg fra fagsjef i pleie og omsorg, Kjersti Bakken.

«Lengst mulig i egen heim».

Den nye helse- og omsorgsplanen vil som den gamle ta utgangspunkt «lengst mulig i egen heim».

Molde vil få en stor økning innbyggere over 80 år i åra framover, og en del av planen for å ta unna noe av trykket på sjukeheimene er såkalt hverdagsrehabilitering, der eldre får hjelp og trening til å mestre hverdagslige aktiviteter, og dermed bo lenger heime.

– Ved å innføre samboergaranti er det en fare for å også redusere funksjonsnivået til partneren, som dermed vil ha vanskeligere for å flytte ut fra sjukeheim og tilbake til egen bolig når samboeren faller fra, forklarte Dahl.

Han viste også til Bakkens helsefaglige innsigelse om at rommet må være innrettet til å kunne huse to personer, men være stort nok at det kan gis forsvarlig helsehjelp til den pleietrengende.

Samboervedtaket er som følger:

#1. Ektepar eller samboere hvor begge har ønske om å bo sammen på sjukeheim, skal få mulighet til det. Det skal gjelde sjøl om bare den ene har vedtak om langtidsplass. Ektefelle/samboer som vil følge med inn på sjukeheim må da søke korttidsopphold. Det er en forutsetning at søker har behov for helse- og omsorgstjenester.

#2. Det skal tilrettelegges for ekstraseng i rommet til ektefelle/samboer med langtidsvedtak. Når dette kan gjennomføres innvilges korttidsopphold med varighet den tida den andre ektefellen/samboeren er på langtidsplass. Det kreves egenandel for ektefelle/samboer uten vedtak om langtidsplass etter gjeldende regler og satser for korttidsopphold.

#3. Det utarbeides særskilt forventningsavklaring med ektefelle/samboer med vedtak om korttidsopphold, for praktisering av samboergarantien.

#4. Innføring av samboergaranti tas inn i utarbeidelsen av ny helse- og omsorgsplan ved planlegging av nye sykehjemsavdelinger.

– Av alle dagens institusjonsbygg i Molde er det ikke mange rom som egner seg for dette, men vi har for eksempel noen riktig store rom på Glomstua, opplyser Dahl til Romsdals Budstikke.

Takket for støtte

Etterpå takket Hoff Berg for et grundig svar.

– Dette er bra, og jeg håper vi får det til, sa Hoff Berg.

Ap slengte seg på, og sa det var helt i tråd med partiets "kjærlighetsgaranti", ifølge Hege Merethe Gagnat.

– Vi støtte dette, men jeg merker meg at ordføreren er blitt veldig snill for tida, siden saker tas så fort. Dette kommer jo også opp i den nye helse- og omsorgsplanen som utarbeides nå, la Bjørn Jacobsen (SV) til.

Dahl sa at kommunen også bør følge med på andre kommuner som allerede har vedtatte en slik garanti for å lære av praksisen.

Kom med fellesforslag: Torgeir Dahl (H) la inn noen forbehold etter å ha snakket med fagsjefen for pleie og omsorg, som realitetsorienterte politikerne. Foto: Kjell Langmyren