Romsdals Budstikke skrev denne uka om det nye takstsystemet for elbiler på ferjene mellom Vestnes og Molde. Vestnes-Molde er et riksvegsamband eid av staten. På dette ferjesambandet, pluss tre andre riksvegsamband i fylket, er det billigere å reise med elbil enn om du reiser som passasjer.

Halv pris av halv pris

Forklaringen er enkel: Først får alle ferjereisende som kjøper verdikort, 50 prosent rabatt. Elbiler får 50 prosent rabatt oppå det. Med andre ord: Halv pris av halv pris.

Alle andre ferjesamband i fylket drives av Møre og Romsdal fylkeskommune. Ferjenettet omfatter rundt 20 ferjesamband, blant dem Aukra-Hollingsholm, Solholmen-Mordalsvågen, Utasundsruta til Ona, Harøya og Fjørtofta samt Sølsnes-Åfarnes.

– Vi vedtok takstene for ferjene i desember i fjor. Der ligger det ikke inne ekstra rabatt for elbiler, sier nestlederen i samferdselsutvalget i fylket, Iver Nordseth (V).

– Vil det komme tilsvarende rabattordning for elbiler på fylkesvegferjene som på riksvegferjene?

– Vi avventer hva staten gjør. Hvis staten pålegger fylkene å gjøre det samme, må vi tilpasse oss. Da blir det et spørsmål om hvem som må dekke bortfallet av inntekter, sier Iver Nordseth.

Ferjedrifta finansieres med billettinntekter pluss et tilskudd fra enten staten eller fylkeskommunen.

Må øke ferjetakstene mer?

Samferdselspolitiker Frank Sve (Frp) ser ingen annen utveg enn at staten må dekke mellomlegget hvis det skal gis ekstra rabatt til elbiler.

– Fylkeskommunen har ikke penger til å betale mer til ferjeselskapene. Alternativet blir at vi enten må øke ferjetakstene eller redusere antall ferjeavganger, sier Frank Sve.

Uenig i elbil-fordeler

Han legger til at han er grunnleggende uenig i at det skal diskuteres å gi elbiler særfordeler på ferjene.

– Når ferja går, er det drivverket på ferja som avgjør hvor mye ferja forurenser på fjorden. Det handler om hvor mange kjøretøy ferja frakter, ikke om bilene som står bom stille på ferjedekket, går på diesel eller er elbiler. Jeg mener det er høyst urimelig at en dieselbil skal betale mer enn en elbil på ferjene, sier Frank Sve.

Nesten alle får rabatt

I dag får alle som kjøper verdikort og fyller opp det med penger, 50 prosent rabatt på ferjereisene.

Iver Nordseth (V) er usikker på hvor stort beløp fylkeskommunen vil tape i inntekter dersom elbilene skulle få ekstra rabatt.

– Jeg antar at 80–90 prosent av alle som reiser med ferjene, har skaffet seg verdikort som gir dem 50 prosent rabatt på ferjetaksten. Muligens snakker vi om et beløp på et sted mellom en halv million kroner og tre millioner kroner i året som kan bli inntektsbortfall hvis elbilene får samme rabatt på fylkesferjene som på riksvegferjene. Enten må vi da øke ferjetakstene eller så må merkostnaden spres på hele samferdselsbudsjettet, sier Iver Nordseth.

Nestlederen i samferdselsutvalget i fylket, Iver Nordseth (V) Foto: Richard Nergaard