I plan- og økonomiutvalget (PLØK) i Fræna sitt møte 15. februar ble planen for småbåthavna vedtatt sendt ut til offentlig ettersyn.

Planen skal rydde opp i uregelmessigheter som har utviklet seg i området over tid. I saksframlegget skriver kommunen at «Det er sterke interessemotsetnadar i området, det er uheldige løysingar i bruken av området og noko av bruken er klart i strid med gjeldande reguleringsplan».

Fin dialog

Småbåtforeninga og campingen understreker imidlertid at det ikke er konflikter mellom dem eller med grunneier som båtforeningen leier av.

– Vi har en fin dialog og løser alle vansker undervegs, sier Havnes, tidligere styreleder Kristian Tornes i småbåtforeningen og eier av Tornes Fjordcamping, Raymond Årsbog.

Småbåtforeninga og fjordcampingen reagerer nå på planen som er sendt u til offentlig ettersyn. Sakens kjerne er plasseringen av en dieseltank. Småbåtforeninga og en annen grunneier i området er uenige om plasseringen.

– Planen som er sendt ut er ikke den samme som er vedtatt i PLØK. Forslagsstillerne til reguleringsplanen er Tornes Fjordcamping og Tornes Småbåtforening. Det er ikke forslagsstillernes plassering av dieseltanken som er tatt inn i reguleringsplanen selv om det står skrevet i vedtaket, sier Kristian Tornes.

De har nå engasjert advokat for å få planen trukket tilbake.

Forundret

I et brev til kommunen skriver advokat Nils E. Tangedal at det er «vesentlige og åpenbare» forskjeller fra det vedtatte planforslaget i PLØK til det som er lagt ut til offentlig ettersyn. Advokaten mener planforslaget som er sendt ut er «åpenbart ugyldig».

– Kommunen må rette feilen øyeblikkelig og legge fram det opprinnelige vedtaket, som gir oss rett til å plassere tanken der vi ønsker, sier Tornes.

Glad for at rydder opp

Fjordcampingen og småbåtforeningen er fornøyd med at kommunen vil rydde opp i området.

I saksframlegget skriver kommunen at: «Rådmannen har vore initiativtaker til å få rydde opp i området gjennom eit planarbeid. Slik kan vi få fjerna motorisert båtbruk frå badeplassen, hindra ulovlig nedbygging av omsynssone kring kulturminne, betra tilkomst til eksisterende bustad, syne ny plassering av båtopplag i tilknytning til campingplassen og rydde opp i ulovlig utfylling mot badeplassen», skriver kommunen.

– Det er prisverdig at Fræna kommune vil rydde opp. Men vi føler at vi blir hengt ut som en gjeng som bare driver med ulovligheter og tar oss til rette, sier Tornes.

– Men dere har bygget fundament for dieseltanken uten tillatelse. Hvorfor søkte dere ikke om det?

– Minsteavstanden fra dieseltank til brennbar bygning er 5 meter og til nabogrense 4 meter. Denne er plassert 20 meter ifra. Fundamentet så vi på som en mindre sak. Da naboen protesterte så søkte vi, sier Tornes, som peker på at andre ulovlige forhold som kommunen påpeker er gjort flere år tilbake og ikke av dem som er drivere i området nå.

Avviser kritikk

Rådmann Anders Skipenes i Fræna kommune avviser at feil plan er lagt ut. I sitt svarbrev skriver Skipenes at «Rett plan er den planen planutvalet har bestemt skal leggjast ut.»

Skipenes skriver også at det er gjort korrigeringer i planen: «Kommunen har som ledd i den kommunale saksbehandlinga gjort korrigeringar. Saka er etter dette lagt fram for planutvalet med tilråding om å leggje saka ut til offentleg ettersyn. Eit privat planforslag går over frå å vere eit privat planforslag til ein offentleg plan ved vedtak om utlegging. Så langt vi kan sjå er det som er lagt ut og gjort greie for i saksutgreiinga samanfallande med det som faktisk er lagt ut til offentleg ettersyn.»