Onsdag kjørte Rakel Kvernberg Blø sitt første telemarkrenn i verdenscupen, etter at hun nylig ble tatt ut i den norske troppen som skal kjøre de fire rennene på Rjukan denne uka. Det talentfulle 16-åringen møter der de beste seniorløperne i verden, og får tøff matching mot eldre konkurrenter.

Fikk VM-beskjeden på vei hjem

Plassen fikk hun etter at hun vant sin klasse under søndagens norgescuprenn i Oslo.

– Det var et viktig renn for om man skulle bli tatt ut til verdenscuprennene på Rjukan. Jeg lå på tredjeplass etter den første omgangen i det første norgescuprennet lørdag, men falt da i den andre omgangen. Derfor måtte jeg gjøre det godt i det andre og siste rennet for å bli tatt ut, sier Rakel som slo til med førsteplass i juniorklassen.

– På vei hjem fikk jeg vite at jeg hadde blitt tatt ut til både verdenscuprennene på Rjukan og junior-VM neste uke. Jeg måtte bare hjem å pakke om. Jeg var bare én dag hjemme før jeg reiste igjen, fortsetter hun.

– Hvordan var det å få beskjeden?

– Pappa kjørte i en annen bil enn meg. Da vi stoppet på Lillehammer for å spise, fortalte han meg at landslagstreneren hadde ringt. Han hadde sagt at han ville ha meg med til både Rjukan og junior-VM. Jeg trodde først ikke på at jeg også skulle til VM, og det var først en stund seinere at det virkelig gikk opp for meg.

Størst forhåpninger i VM

For allerede mandag starter junior-VM i Mürren i Sveits. Som førsteårsjunior blir det også tøff konkurranse der, men Eidsvåg-jenta tror mulighetene for gode resultater er bedre i VM enn i verdenscuprennene.

– Jeg har ikke satt meg så store mål for rennene på Rjukan, der er det ganske hard konkurranse. Jeg vil bare få til kjøringen. I junior-VM er nok sjansene litt større, og jeg kan prestere bedre der. Jeg håper jeg kan få til noen gode plasseringer. I verdenscupen møter jeg landslagsutøvere på seniornivå, så der har jeg ikke så store forhåpninger. De jeg kjører mot er jo mye eldre enn meg.

– Hva betyr det å bli tatt ut til VM?

– Det er veldig stort å bli tatt ut til junior-VM. Jeg er jo bare 16 år. Det viser at all treningen har gitt resultat. Jeg skal ta med meg gode erfaringer fra Rjukan og Sveits.

Travle dager

Rakel går til daglig på landslinja ved Oppdal videregående skole, hvor de har egen spesialisering for blant annet telemark. Dermed får 16-åringen god trening både gjennom klubb og skole.

– Jeg kan nesten ikke huske når jeg begynte. Jeg har holdt på med det stort sett hele livet. Det er mange fra Eidsvåg som driver med telemark. Mange er med og konkurrerer, og vi har hatt flere i VM tidligere, sier Rakel som blir borte fra skolen i flere uker.

– Det blir mye reising og mange renn. Jeg skal kanskje kjøre noen flere renn i Sveits etter VM også. Nå blir det norgescuprenn fram til lørdag. Deretter drar vi til Sveits og kjører renn fram til søndag 25. mars. Jeg vet ikke om jeg skal kjøre alle rennene, for jeg er litt småsjuk akkurat nå. Jeg håper det bedrer seg de neste dagene, forteller hun.

PS: Erik Kvernberg og Tor Kjetil Alstad fra Eidsvåg skal også delta i junior-VM. Sivert Hole (Åndalsnes IF) og Guro Helde Kjølseth (Rival) er i tillegg med i verdenscuprennene på Rjukan.