Det er i den samme meldinga Shell opplyser at selskapet har lagt ut sine eierandeler i Draugenfeltet på Haltenbanken på 44,56 prosent og Gjøa-feltet i Nordsjøen på 12 prosent, for salg.

Shell bærebjelke i Kristiansund

Dermed er det klart at Shell holder fast på Ormen Lange, selv om selskapet selger seg ut av Draugen.

Selv om Shell i lang tid har signalisert at selskapet kan komme til å selge seg ut av enkelte felt, kom meldinga likevel som et sjokk på mange i Kristiansund. Ved siden av Vestbase, har Shell helt siden etableringa av Draugen i 1992 vært den viktigste bærebjelken i oljevirksomheten i nordmørsbyen.

Shell har ca. 130 ansatte ved driftsorganisasjonen på Nordlandet i Kristiansund, som står for driften av både Ormen Lange-feltet og Draugenfeltet.

Shell var operatør for Nyhamna fra oppstarten av Ormen Lange i 2007 fram til i fjor høst. Da tok Gassco over som operatør. Shell fikk da rollen som teknisk tjenesteleverandør til Gassco, og er i praksis den som driver Nyhamna.

– Vil et salg av Draugen berøre Ormen Lange på noen måte – og i tilfelle hvordan, kommunikasjonssjef Kitty Eide i Shell?

– Ormen Lange er ikke i salgsprosess. Sammen med Troll er Ormen Lange det strategiske fundamentet for Shells framtid som operatør på norsk sokkel.

– Vil Shell fortsatt ha en driftsorganisasjon i Kristiansund for Ormen Lange?

– Shell vil ha en tilstedeværelse i Kristiansund også etter et eventuelt salg. Det er likevel for tidlig å si noe mer konkret om organisering.

– Hvor mange av de 130 ansatte ved Shell i Kristiansund er knyttet til Ormen Lange?

– Shell har en integrert driftsorganisasjon i Kristiansund, som betyr at mange jobber mot flere av våre opererte felt. Hvordan dette skal organiseres etter et eventuelt salg, vil først bli klart senere i prosessen.

– Er det klart hvor mange som blir igjen for å drive Ormen Lange?

– Nei, det er det for tidlig å svare på nå.

– Vil Shell fortsatt være teknisk tjenesteleverandør for Gassco på Nyhamna?

– Vår rolle og ansvar som teknisk tjenesteleverandør for Gassco på Nyhamna er uendret, sier Kitty Eide.

Hun legger til at dette er en periode med mange spørsmål og få svar inntil en kjenner utfallet av salgsprosessen.

– Vårt fokus er å sikre en grundig prosess, og fortsette sikker og effektiv drift på alle våre anlegg, sier Kitty Eide.

Riksfjord ikke bekymret

Aukra-ordfører Bernhard Riksfjord (A) tror ikke et salg av Draugen vil få noen konsekvenser for Nyhamna, og er ikke bekymret. Shells uttalte vilje til satsing på Ormen Lange ser han som et positivt tegn.

– For det første har Gassco tatt over som operatør på Nyhamna, mens Shell skal drive videre som teknisk tjenesteleverandør på landanlegget. Shell har sagt klart at Ormen Lange vil være en plattform og et strategisk fundament for selskapets videre satsing i Norge. Det tolker jeg veldig positivt. Shell har også sagt at de vil fortsette videre med en del nye letebrønner i nærheten av Ormen Lange-feltet. Gjør de nye funn, vil gassen komme til Nyhamna, sier Bernhard Riksfjord.

Han tolker bildet dit hen at Shell nå satser mer på gass og mindre på olje.

Økt fokus

Shell-sjefen Rich Denny sier i meldinga fra selskapet omat et salg av andelene i Draugen og Gjøa, kan bidra til økt fokus på andre oppstrømsaktiviteter i Norge og vekst i porteføljen gjennom leting eller kommersielle muligheter.

– Draugen og Gjøa representerer fremdeles betydelige verdier, dels som resultat av langsiktige investeringer og god drift, men vi er åpne for at andre kan se enda mer verdi i disse feltene enn det Shell gjør, sier Rich Denny.

Shell regner med en avklaring på om de finner en kjøper i løpet av de kommende månedene.

Landanlegget på Nyhamna. Foto: Bjørn Brunvoll
Tich Denny i AS Norske Shell. Foto: Shell
Bernhard Riksfjord i Aukra. Foto: Bjørn Brunvoll