En mann i 20-åra fra sunnmøre måtte møte i Romsdal tingrett tiltalt for å ha unnlatt å forebygge eller avverge at hunden hans jaget, agrep eller skadet et dyr. Mannen var tiltalt for to tilfeller.

Tiltalte møtte i retten i begynnelsen av mars og erklærte seg skyldig i ett av tilfellene. Retten mottok forklaring fra to vitner, de to andre hundenes eiere.

Stor hund

Tiltaltes hund er stor og veier cirka 38 kilo. Tiltalte har oppgitt at dette er en hund som i stor grad handler på instinkt og som kan gå til angrep på andre dyr dersom den blir skremt. Han opplyser også at hunden tidligere har gått til angrep på små dyr. Ifølge tiltalte skyldes dette at hunden blir skremt, og at den ikke klarer å skille mellom byttedyr og andre typer dyr.

Angrep to mindre hunder

I juli i 2017 angrep hunden hans en annen hund utenfor en butikk i Molde. Tiltaltes hund tok bitetak i en langt mindre hund og kastet den opp i lufta slik at den ble påført lettere skader. Tiltalte gjorde ingen spesielle undersøkelser av stedet da han kom syklende med hunden i bånd, foruten å ta et raskt blikk utover parkeringsplassen. Idet han ankom butikkinngangen, angrep tiltaltes hund vitnets hund, som sto bundet utenfor butikken.

I august samme år, angrep hunden en annen hund. Mannen kom syklende med hunden i bånd bundet fast i sykkelen. Det andre vitnet hadde akkurat sluppet hunden sin ut av et bur i bagasjerommet, da tiltaltes hund kom bort til vitnet og tok tak i hunden, som vitnet holdt under armen. Tiltaltes hund bet den i ryggpartiet. Noe som resulterte i  lettere skader.

Ikke god nok kontroll

I aktsomthetsvurderingen la retten vekt på at tiltalte selv har uttalt at hunden handler på instinkt og lett går til angrep på andre dyr dersom den blir skremt. Når tiltalte er klar over hundens farepotensial, setter dette krav til hans kontroll over hunden og plikt til  å følge hunden når han ferdes på steder hvor det er andre mennesker og dyr, heter det i rettsdokumentene.

Selv om tiltalte hadde hunden i bånd ved begge hendelsene, mener retten at båndet har en slik lengde at det var mulig for hunden å gå til angrep på andre dyr. Og at når tiltalte sykler, er det vanskelig for han å ha kontroll over hunden og å raskt kunne avverge faresituasjoner for andre dyr eller mennesker. Han ble derfor dømt for to tilfeller av brudd på hundeloven.

Bot og erstatning

I den første hendelsen fant retten det formildende at det var snakk om angrep på en hund som sto bundet fast utenfor inngangen til en bygning som er åpen for allmenheten, siden det ikke er tillatt etter hundeloven. Retten mente likevel at mannen hadde handlet uaktsomt, og at han bør være forsiktig når han har med seg en hund som lett blir skremt og som tidligere har gått til angrep. Uavhengig om vitnes hund sto ulovlig fastbundet, hadde tiltalte et ansvar for at hans hund ikke gikk til angrep, mener retten.

Tiltalte måtte etter dette betale en bot på 4.500 kroner, i tillegg til sakskostnader på 1.000 kroner. Mannen må også betale 1.359 kroner i erstatning til en av hundeeierne.