Det er toppledelsen i Nordic Choice Hotels, eier av hotell Alexandra, som har bestemt at alle hotellene i Norge skal bli kontantfrie. Fra 2. april er det dermed ikke lenger mulig å betale med kontanter på hotell Alexandra, inkludert sportspuben 1911 i kjelleren.

– Det at hotell Alexandra blir kontantfritt medfører større sikkerhet både for gjester og kunder. I Sverige er de godt i gang, og flere hotell i Norge har også innført samme ordningen. Vi er egentlig litt seint ute, sier hotelldirektør ved hotell Alexandra, Jørn Aase.

Mer miljøvennlig

Han forteller at bruken av kontanter både er kostbart og fører med seg mye administrativt arbeid.

– I tillegg er det mer miljøvennlig uten kontanter. Flere ganger i uka kjører noen innom for å levere og hente kontantbeholdningen. Det vil også være tidsbesparende for våre ansatte som må telle og gjøre opp kassene ved stengetid. Jeg støtter ledelsen i Nordic Choice fullt og helt i denne beslutningen, sier Aase.

Liten prosentandel

Hotelldirektøren forteller at det kun er en liten prosentandel som betaler med kontanter ut ifra totalomsetningen. Spesielt på sportspuben 1911.

– Der er det 20 års aldersgrense, og de fleste som er 20 år og eldre har et bankkort, sier han.

Kan ikke nekte

Men det er ikke mulig for hotell Alexandra å nekte kunder å betale kontant.

– Ikke ifølge norsk lov. Vi må ta imot kontanter, om noen innstendig ønsker å bruke det som betalingsmåte. Derfor har vi ei reservekasse i resepsjonen. Men vi er så positive og godtroende at vi ikke ser for oss at dette blir noen stor sak, sier Aase.

Det har heller ikke vært noen stor sak for de andre hotellene som allerede har innført ordningen.

– I informasjonsbrevet vi fikk fra toppledelsen står det blant annet at de har fått forsvinnende få negative tilbakemeldinger etter at kontantene forsvant. Nordic Choice er opptatt av å følge med i tida og i den teknologiske utviklingen. Jeg tror dette vil føre til en enklere hverdag både for gjestene våre og for de ansatte, sier hotelldirektøren.