– Mine klienter er sjølsagt lettet, sier advokat Erik Wold til Romsdals Budstikke.

Sjokk-krav

Saka begynte allerede i 2013. Da ble Teoball barnehage i Fjellbruvegen i Molde ble lagt ned. I juli i 2016 fikk fire foreldre og to ansatte som satt i barnehagens samarbeidsutvalg plutselig et søksmål med krav om å betale 1,8 millioner kroner for framtidige pensjonsforpliktelser til barnehagens ansatte.

Kravet kom fra Overføringsavtalens Sikringsordning, som er organet som inndriver krav for de norske pensjonsforetakene.

I dette tilfellet et krav fra Kommunenes Landspensjonskasse (KLP). Sikringsordningen mente barnehagen hadde inngått en avtale om å betale tilskudd til framtidig pensjon, og at samarbeidsutvalget i realiteten utgjorde styret i barnehagen. De seks medlemmene var derfor ansvarlig for at tilskuddet ble betalt, mente saksøker.

Helomvending

Saka skulle starte i Romsdal tingrett førstkommende torsdag.

Men en drøy uke før rettssaka gjorde Sikringsordningen totalomvending og trakk hele saka.

Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at de trekker et søksmål i en sak som har versert så lenge så kort tid før saka skal opp, sier advokat Erik Wold til Romsdals Budstikke. Wold har ført saka for foreldrene og de tidligere ansatte.

– Men det er ikke overraskende. Denne saka har vært helt grunnløs. Det har vært en merkverdig sak helt fra starten, sier Wold.

Han peker blant annet på at saksøker ikke har lagt fram noen som helt slags avtaledokumentasjon som grunnlag for kravet.

Betaler saksomkostninger

I tillegg til å trekke hele søksmålet vil Sikringsordningen også betale saksomkostninger på 170.000 kroner.

– For oss er dette en full seier, sier Wold.

Mange timer

– Jeg har jo følt at vi har hatt en god sak, men man vet aldri. Det har vært mye bekymring og mange timer med å finne dokumentasjon, sier Toril Otterholm.

Hun var styrer i barnehagen i 18 år, fram til den ble lagt ned i 2013. Tre år etter kom altså millionkravet som har hengt der helt til forrige uke.

– Det er klart jeg tenkte om det var noe jeg hadde gjort feil når store nasjonale aktører som KLP kommer med slike krav. Heldigvis viste det seg at de ikke hadde noen sak.

Men sjøl om lettelsen er stor legger hun ikke saka bak seg med en gang.

– Teoball barnehage var en fin arbeidsplass i 18 år. Det er synd at det er dette som ble hengende igjen. Det er ikke så lett å bli ferdig med.

Må stå på sitt

Åge Vassdal satt som foreldrerepresentant i samarbeidsutvalget.

– Søksmålet kom som et sjokk. Men etter hvert som vi fikk oversikt over dokumentasjonen ble jeg roligere. Det virket som om motparten ikke hadde satt seg så veldig godt inn i saka sjøl.

For Vassdal har saka vært nyttig læring.

– Jeg er ganske mye mer bevisst på hva man har av ansvar når man sitter i styrer. Og jeg har lært at det er viktig å stå på sitt og tro på det man sjøl mener er rett.

Romsdals Budstikke har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Sikringsordningen og deres advokat, Sven Iver Steen. Henvendelsene er ikke blitt besvart.