MOLDE: – Som politietterforsker har jeg sendt personer som var utsatt for grove krenkelser på dør og tenkt «herregud, hvordan går det med dem nå?». Her kommer vi inn nå, forteller Kristin Mathisen Austvik til Romsdals Budstikke.

Sammen med klinisk sosionom Ramon Araya, som er ansatt i Molde kommune, skal hun drive fylkets aller første støttesenter for kriminalitetsutsatte fra politihuset i Molde.

– Verden faller sammen

Araya har flere tiårs erfaring fra barnevern og med ungdommer som har opplevd traumatiske opplevelser. I det nye teamet skal han hjelpe alle som er utsatt for det politiet kaller «integritetskrenkende kriminalitet».

Det er blant annet overgrep på nett, vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, hatkriminalitet, frihetsberøvelse, ran og vold i det offentlige rom.

– Når man blir utsatt for dette, kan man miste den fysiske og psykiske trygghetsfølelsen sin: Verden slik du kjente den, faller sammen. For mange gjør det at de også faller utenfor skole og jobb. Det får store følger for den enkelte og for samfunnet på sikt, forteller teamet om bakgrunnen for at justisdepartementet nå oppretter støttesentre i hele landet.

Vil lindre ventetid

De er godt kjent med at lang saksbehandlingstid i politiet kan være en belastning for de involverte, men skal som støttespiller ikke være en part i pågående saker.

– Vi kan forklare hvorfor ting er som de er. Bistandsadvokaten får være «vaktbikkje» overfor politiet. Men ved å tilby samtaler og henvise til aktuelle behandlingstilbud, kan vi kanskje forhindre de alvorligste konsekvensene av å vente.

– At vi finnes, tror jeg også er en trygghet for etterforskerne, sier Mathisen Austvik som er tilbake i politiet etter to år som rådgiver hos Senter mot incest og seksuelle overgrep, SMISO.

Der har hun sett at når avhør er tatt, svikter ofte systemet rundt ungdommene:

– Vi skal bidra slik at de også kan leve livet sitt i mellomtida, slik at hele livet ikke blir satt på vent av saka, sier hun.

Støtteteamet kan naturlig nok ikke sikre utfallet i en sak.

– For oss handler det om at straffesaken kan bli en mestringsprosess for den utsatte uavhengig av utfallet, sier de.

Loser til trygt farvann

Duoen som nå skal følge utsatte personer fra mulig anmeldelse til rettskraftig dom, og eventuelt søknad om voldsoffererstatning, er spente på omfanget, men vet at behovet er stort.

– Tilbudet vårt er helt frivillig og folk kan når som helst «hoppe av». Vi driver ikke oppsøkende virksomhet. Noen vil få tips om oss fra andre i hjelpeapparatet, men alle som ønsker det kan også sjøl ta kontakt, sier de to.

Ramon Araya sammenlikner teamets rolle for kriminalitetsutsatte med en los på sjøen:

– Vi skal ikke slippe folk før vi vet at de har en trygg havn.