Den som tusler gjennom Storgata i Molde fra tirsdag 13. mars og en uke framover vil ikke kunne unngå å se de små kunstverkene som dingler i trærne. Kunsten er hengt opp i forbindelse med Barnehagedagen 2018, som ble markert over hele landet 13. mars. Årets tema var «La meg skape», og de fargerike kreasjonene fra byens barnehager skal henge i en uke.

Flere fagområder

Barna i St. Sunniva barnehage har konsentrert seg om plastgjenbruk og havet.

– Vi tenker ofte flere fagområder samtidig, og plastforsøpling er et svært aktuelt tema, sier Silje Sandvik som utdanner seg til barnehagelærer og er ansatt i St. Sunniva barnehage.

Medbestemmelse

Sandvik mener årets skapertema er midt i blinken.

– Det minner oss som er ansatt i barnehagen på at skaperglede og kunstnerisk utfoldelse ikke alltid må være voksenstyrt. Vi kan sette noen rammene for utøvelsen, men barna må ha medbestemmelse og skape sitt eget, sier Sandvik.

– Strekker tida til så det er nok kunst i barnehagen?

– På generell basis blir svaret nei. Ofte blir de kreative oppgavene styrt av de voksne. «Nå skal vi lage påskekylling, og den skal se sånn ut». Det er ikke alltid lett å senke skuldrene og la barna utfolde seg fritt, sier Sandvik.

Plast i havet

Femåringene Lise Eilertsen, Vemund Hjelset Lund, Lina Julnes og Silas Otterlei Knudsen er tydelig stolt over kunsten de har jobbet med den siste tida.

– Hva betyr det å skape?

– Det er å lage ting! Jeg synes det er gøy å male, svarer Lina.

– Jeg har lagd en hai. Haien har 10.000 tenner!, sier Silas.

– Hvorfor har dere laget kunst av plast?

Barna forteller at de har sett en hval som lå på en strand.

– Vet du hva som var inni den? Masse plast. Og den var død, sier Silas.

– Stimulerer sansene

I ansattstaben til St. Sunniva befinner også kunstner Vania Cunha seg.

– Du er kjent for å ha gjenbruk som tema også i din egen kunst?

– Ja, jeg jobber mye med tastatur, fargebånd og skrivemaskiner. Dette prosjektet er enda et bevis på at søppel kan brukes på nytt, sier Cunha.

– Hvorfor skal barn ha kunstnerisk utfoldelse i barnehagen?

– Det er viktig at barn får bruke sin kreativitet til å lage noe. Det stimulerer sansene deres. Resultatet er ikke det viktigste, men selve prosessen, sier Cunha.

Synliggjør barnehagearbeidet

Barnehagedagen har vært arrangert årlig siden 2005, ifølge lokallagsleder Torill Jordhøy i Utdanningsforbundet Molde. Det er Utdanningsforbundet, Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Fagforbundet som står bak markeringen.

– Dette temaet er superflott! Kreativitet og skaping er mye av det barnehagen handler om. Barn er nysgjerrige, kreative vesener, med evne til å skape og utforske. Det ser vi bevis på her i Storgata i dag, sier hun.

– Hvorfor markeres Barnehagedagen?

– Det er for å synliggjøre barnehagedriften. Ved å åpne dørene for omverdenen og nærmiljøet kan alle få et innblikk i hva barnehagen jobber med, sier Jordhøy.