AUKRA: Ifølge Statnetts vurdering er det ikke lenger behov for gasskraftverket på Nyhamna som såkalt SAKS-tiltak, det vil si tiltak i svært anstrengte kraftsituasjoner.

NVE har nå sendt saken ut på høring, og i en uttalelse går Aukra formannskap imot nedlegging av reservekraftverket på Nyhamna nå.

Kostet 2,3 milliarder kr

– De to reservekraftverkene Statnett etablerte på Nyhamna og Tjeldbergodden kostet rundt 2,3 milliarder kr. Det er mer enn et halvt nytt sjukehus på Hjelset – og en hel stortingsgarasje. Den aller største delen av kostnaden ved reservekraftverkene knyttet seg til Nyhamna, med rundt 1,5 milliarder kr, sier Bernhard Riksfjord.

Han framholder at kostnaden med reservekraftverket allerede er tatt.

– Reservekraftverket må bli stående til Nyhamna har fått sikker kraftfoprsyuning. I tillegg er vi kjent med at Gassco nå arbeider med utredninger og konseptvalg på dette området, som vil være ferdig i andre kvartal 2019. Noe som ytterligere styrker ønsket om at en avventer en nedlegging av kraftanlegget på Nyhamnaa. Vi ønsker og krever sikker og pålitelig kraftforsyning - ikke bare for Nyhamna, men for hele området og regionen, sier Bernhard Riksfjord.

Han viser til at ei løsning med en ny trafostasjon i Isfjorden og ei ny linje nordvestover mot Nyhamna, har blitt utredet.

Mange strømbrudd

Det har vært mange driftsstanser på gassanlegget på grunn av brudd på kraftlinja fra Viklandet i Sunndal til Nyhamna.

Da Statnett i 2007 fikk konsesjoner for reservegasskraftverkene på Tjeldbergodden og Nyhamna, var formålet at disse skulle være tilgjengelig i svært anstrengte kraftsituasjoner. Statnett fikk fra 2010 også tillatelse til å bruke gasskraftverkene som reserve ved driftsforstyrrelser.

Midt-Norge var den gang den regionen i Norge som ble vurdert å ha høyest risiko for at en svært anstrengt kraftsituasjon kunne oppstå.

– Alle overordna og ansvarlige instanser har gjennom store investeringer og vedtak, besluttet denne reserveløsninga. Derfor må og bør eventuell nedlegging som Statnett ønsker, vente til en både har sikrere levering, og nok kapasitet av kraft tilgjengelig, ikke bare for Nyhamna-anlegget, men også for resten av regionen. Dette er og blir et hovedkrav fra oss. Kraftforbruket på Nyhamna er større enn forbruket i resten av regionen, sier Bernhard Riksfjord, og viser til at det blir enda større når Aasta Hansteen-feltet kommer i drift i løpet av året.

– Lav sannsynlighet

Statnett har på sin side vurdert behovet for såkalte SAKS-tiltak i årene framover, og konkludert med at det nå generelt er svært lav sannsynlighet for anstrengte situasjoner i det norske kraftsystemet. Dette fordi det nordiske overskuddet av kraft øker, det bygges mer overføringskapasitet mellom landsdeler og til andre land – og fordi trenden med et varmere og våtere klima fortsetter.

Etter at den nye kraftlinjas Ørskog-Sogndal sto ferdig 6. desember 2016, vurderer Statnett heller ikke Midt-Norge lenger å være å være en region som er vesentlig mer sårbar enn resten av landet.

Demontering og fjerning?

Ifølge NVE opplyser Statnett å være i samtaler med aktørene på Nyhamna med tanke på et mulig salg av anlegget til disse. For det tilfellet at denne løsninga ikke finnes hensiktsmessig, vil Statnetts alternativ være demontering og fjerning av anlegget basert på et åpent salg.

Bernhard Riksfjord vil beholde reservekraftrverket. Foto: Ingvild Silseth