Gjemnes: I starten av møtet ville Kjellfrid Blakstad (SV) ha med seg kommunestyret på at Bjørnar Danielsen som styremedlem i Angvik bygdelag er inhabil i saka om grensejustering. Forslaget ble nedstemt 16–1 etter at rådmann Birgit Eliassen opplyste at Angvik grendelag ikke er part i saka.

Vanskelig

Om saka sa Eliassen at Gjemnes har det vanskelig økonomisk med 2500 innbyggere. Det blir ikke lettere med 1900. Med ei grensejustering blir det blant annet vanskelig å bygge nye sjukeheim som tenkt.

– Jeg har fått svar fra Fylkesmannen at det er snakk om ei grensejustering, men jo mer jeg har gravd i materien, jo sikrere er jeg på at dette er ei deling i praksis, sa hun.

– Ikke så demokratisk

Kjell Per Dønheim (Frp) tok, i likhet med mange av debattantene, for seg historien:

– Jeg vil ikke si at grensejusteringsprosessen var så demokratisk fra starten. Det ser vi vel nå også ved at det har blitt motstand.

Dønheim var undrende til innbyggerundersøkelsen som ikke viser hvordan tallene for og imot fordeler seg i de aktuelle bygdene i indre Gjemnes.

Han så for seg et «forferdelig leven» om det blir ja til søknaden om å bli en del av Molde kommune. Blir det sammenslåing med Molde, vil Batnfjordsøra tape mye på det, mente Dønheim og håpet at Fylkesmannen lytter til kommunestyret.

– Ikke noe å utsette

Leif-Ståle Engdahl (H) hadde ikke noe å utsette på prosessen, som han mente var demokratisk gjennomført. Han ville at Gjemnes ikke skal splittes opp. Ellers vil tjenestene bli dårligere.

– Vi må holde kommunen samlet så lenge det går. Jeg kan ikke se for meg ei grense oppi Torvikdalen heller. Det vil gå ut over befolkningen.

Engdahl sa han var spent på Fylkesmannens konklusjon 23. mars.

Kontakt først

Borghild Neergaard Aarset (Sp) lurte på om det ikke ville vært bedre om Angvik bygdelag tok kontakt med de andre bygdene før søknaden ble sendt. Måten dette er blitt gjort på har ført til en provokasjon og unødvendig splittelse. Aarset sa hun ikke kunne dy seg for å trekke fram ironien i at Gjemnes vil bli 10 millioner dyrere å drive for Molde enn for Gjemnes.

– Kjøpte seg tid

Heidi Hogset (V) tok for seg det som skjedde undervegs i reformprosessen i Gjemnes fram til vedtaket 28. juni 2016:

–Å stemme for å forbli egen kommune var en måte å kjøpe seg tid på, slik jeg ser det, sa hun. Hogset var stemt for at Gjemnes skal bli del av en nordmørskommune.

Født ved tvang

Bjørnar Danielsen (Ap): – Dagens Gjemnes ble etablert i 1965 ved tvang. Innbyggerne i gamle Tingvoll sørland var sterkt imot.

Han sa det er et tankekors at bare 36 prosent av innbyggerne i Angvik fortsatt vil tilhøre Gjemnes. Hans forslag til vedtak: «Gjemnes kommunestyre respekterer resultatet av innbyggerundersøkelsen i indre Gjemnes som viser at 57 prosent ønsker å bli en del av nye Molde kommune, mens 36 prosent ønsker å forbli i Gjemnes kommune. Kommunestyret aksepterer derfor at Angvik skolekrets kan bli en del av nye Molde kommune fra 1. januar 2020.»

KrF ikke med

Odd Steinar Bjerkeset (KrF) ville ikke være med på å tilrå søknaden fra Angvik bygdelag. Han så som alternativ at Gjemnes enten blir en del av en større kommune enten sørover eller nordover. Å gå sammen med Tingvoll mente han ikke ville være framtidsrettet.

– Avhengig av Molde

Ketil Sorthe (Ap) var klar på at utviklinga i Gjemnes er avhengig av samspillet med Molde kommune og sa han ville støtte forslaget fra Danielsen.

Inn for søknaden

Grethe Ranheim, Høyre: – Vi er vant til å si at ting ordner seg. Men med utviklinga vi har, tror jeg ikke Gjemnes vil greie seg på sikt. Jeg ville helst se at hele Gjemnes gikk til Molde, men nå gjelder det en uttalelse om grensejustering. Og da støtter jeg flertallet i indre. Så håper jeg rest-Gjemnes finner en god løsning – høre hva flertallet der vil. Jeg forstår godt dem som ikke er enig, men jeg må også høre på dem som er enig. Jeg respekterer alle meninger i denne saka. Bråket blir uansett ikke dempet før vi får en løsning for hele Gjemnes. Jeg tror endringa vil gi bedring for indre. Så jeg støtter er ja til grensejustering for Angvik skolekrets, som Bjørnar Danielsen lav fram.

Lett å svartmale

Kjellfrid Blakstad (SV): – Det er trua på dårlige tjenester og dårlig økonomi som er grunnlaget for søknaden. Jeg vil minne om at kommunen har slitt før med dårlig økonomi. Det blir lett å svartmale.

Les hele debatten på rbnett.no

Kjellfrid Blakstad (SV) (t.h.) i samtale med Stine Bjerkeset (vara for Sp). Foto: Oddbjørn Harnes
F.v. Nils Høgset, Oddbjørn Solenes og Hans Asbjørn Astad vil ha med seg det historiske vedtaket. Stående ankommer KrFs Odd Steinar Bjerkeset. Foto: Oddbjørn Harnes