Åre: – Ragnhild valgte den tunge veien, ved å satse så bredt. Hun kom forholdsvis tidlig inn på landslaget og kom inn med veldig god teknikk og fysikk. Hun har nok følt at det vært langt fram underveis, at det skulle gå raskere etter gullmedaljene i junior-VM i 2012. Men hun har stått i det, skaffet seg god hjelp og høstet mye erfaring, sier alpinistenes sportssjef til Romsdals Budstikke.

44-åringen fra Stranda (født i Oslo) har nylig forlenget avtalen som alpinsjef med Skiforbundet – ut 2023-sesongen.

– Jeg følte ikke at dette var det riktige tidspunktet å gi seg på, akkurat, med den sportslige framgangen vi opplever nå. Det blir spennende å bli med på dette videre. Forutsetningene endrer seg underveis, nå setter vi oss nye mål.

Jenteløftet

«The attacking vikings» har vært et begrep på den internasjonale alpintoppen i mange år, men lenge har den betegnelsen først og fremst vært myntet på våre mange stjerner på herresida. Nå står Ragnhild Mowinckel og Nina Haver-Løseth i front for et etterlengtet jenteløft.

– Det har tatt tid å bygge opp et jentelag, med verdens beste herrelag som dominerende i bildet. Det har vært en kamp for å utvide rammene for kvinnene samtidig som vi skulle holde posisjonen på herresida. Nå har vi ikke bare noen få topper, men et helt lag på gang også blant kvinnene.

Om Ragnhilds framgang sier han videre:

– Hun har forbedret seg vesentlig på flere områder, og viser ro og taktisk klokskap i kjøringa. Dermed får hun også utnyttet sine tekniske egenskaper til fulle – de har hun hatt hele tida. Og jeg ser ingen grunn til at hun ikke skal tenke «allround» også i fortsettelsen.

Lokale landslagstopper

Sunnmøringen kan også glede seg over det sterke løperinnslaget fra vårt eget fylke både på landslagene og i verdenstoppen. Med Ragnhild og Nina på kvinnesida og med slalåmspesialisten Sebastian Foss Solevåg på herrelaget. Om vi kan tillate oss å inkludere Leif Kristian Nestvold-Haugen (halvt tomrefjording), er vi mer enn godt representert.

– Det sier litt om arbeidet som er gjort over lang tid, om kulturen, klubbene, miljøet, anleggene og ikke minst de dyktige lederne og trenerne. Tidligere hadde vi også Andrine Flemmen og Bjarne Solbakken i verdenstoppen. Den røde tråden eksisterer i lokal alpinsport, slår Ryste fast.