Molde: Preposisjonen knyttet til Molde som stedsnavn debatteres nå flittig på Facebook-gruppa «Du vet du er fra Molde når …». De fleste i debattfeltet sier «i Molde», men Språkrådet har på sine hjemmesider angitt at det er «på Molde» som er det korrekte, fordi det er dette som har tradisjon her.

– Begge deler er rett

Førsteamanuensis ved Høgskolen på Vestlandet, og moldenser, Edit Bugge, underviser i norsk og forsker på sosiolingvistikk, og mener at begge parter i debatten har rett.

– Både i og på blir brukt av folk i Molde, og begge deler er rett. Preposisjonen har gjerne sammenheng med den opprinnelige betydningen til stedsnavnet. Det heter i ei vik, på en hammer, på et berg. Skal vi følge historien, burde vi si på Lillehammer og på Tromsø, siden det er ei øy. Historisk sett er Molde et gammelt gardsnavn, hvor på er den korrekte preposisjonen, forteller hun.

Endres med tiden

Men etter hvert som plasser blir til byer, endres ofte preposisjonen.

– Siden man mentalt sett er i byen og innenfor bygrensa, brukes preposisjonen i. De som er fra byene, sier altså gjerne at de er i Lillehammer, i Tromsø og i Molde. Det er innbyggerne som bor i Molde by, som bruker i. Stort sett bruker resten av romsdalingene å si «på Molde», sier hun.

Bugge forteller at mange moldensere også bruker «inn» og «ut» på en annen måte enn andre romsdalinger når de snakker om geografisk retning.

– Når moldensere skal til Kleive, snakker de noen ganger om at de dra ut til Kleive, selv om Kleive ligger innover langs fjorden. For moldensere er det utover når du skal ut av byen, og innover når du skal inn til byen, forteller hun.

Innbyggerne bestemmer

– Språkhistorisk er det rett å si på Molde, men siden innbyggerne på en plass får lov til å bestemme preposisjonen på plassen sin, er i Molde også rett. Så lenge begge deler brukes av mange nok, er begge deler rett, sier hun.

Høgskolelektor i mediespråk, moldenser og forfatter Jon Peder Vestad, har også engasjert seg i debatten.

– Fra gammelt av hette det «på Molde» også hos borgerskapet i byen. I mellomkrigstida en gang ble det mer og mer vanlig å si «i Molde». Begge deler er riktig, men etter at Molde fikk Bolsøy og deler av andre kommuner innenfor kommunegrensene, har det blitt mer naturlig og forklarlig å si «i Molde». Andre kommuner med et bysentrum har opplevd det samme, som Lillehammer og Hamar, skriver han i et innlegg.

Vestad sier at alle i Molde sa «på Molde» for rundt hundre år siden.

– Svar avgitt

Ordfører Torgeir Dahl er sikker i sin sak.

– Det er jo ikke på Molde, det er i! Jeg bryr meg ikke om det historisk korrekte navnet, humrer Dahl.

Han forteller om en preposisjons-opplevelse for noen år tilbake.

– For noen år siden var det en kar fra Ålesund, jeg skal ikke nevne navn, som synes det var spesielt artig å si på Molde. Det var for å fortelle at Molde ikke var stort eller betydningsfullt nok til at man kunne si «i Molde». Det var vel ment som et forsøk på hets med lav alvorlighetsgrad. Men jeg klarte ikke å se dybden i det hvekren da eller nå, sier han.

– Men ifølge språkeksperter kan man si både på og i Molde?

– Jeg synes vi bare skal bestemme oss her og nå. Vi kan ikke la en tidligere politiker fra Ålesund bestemme preposisjonen vår. Vi bor i Molde. Svar avgitt, sier ordføreren.

– Begge deler er rett, sier førsteamanuensis Edit Bugge. Foto: Per Tormod Nilsen
Jon Peder Vestad sier at alle sa «på Molde» for hundre år siden. Foto: ERIK BIRKELAND
– Det er i Molde, sier ordfører Torgeir Dahl. Foto: Bjørn Brunvoll