Med klart flertall sa Arbeiderpartiets delegater på fylkesårsmøtet seg enig med ungdomspartiet AUF: Glem mer leteboring etter olje og gass i områdene utafor Lofoten, Vesterålen og Senja. Og Mørebankene.

Snur 180 grader

Vedtaket på fylkesårsmøtet innebærer en 180 graders snu i forhold til hva fylkesstyret hadde anbefalt. Nå blir også Møre og Romsdal Ap et nei-parti når det handler om undersøkelser og oljeleting i de omstridte områdene utafor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Møre og Romsdal Ap har snudd i forhold til hva Arbeiderpartiet vedtok på landsmøtet for bare ett år siden.

– Må ha tydelig politikk

– Jeg er svært fornøyd med vedtaket fylkesårsmøtet fattet. Det er et steg i riktig retning. Ikke alt er like populært å vedta, men noen ganger må vi innta standpunkt til felles beste, sier Erik Kursetgjerde til Romsdals Budstikke.

Kursetgjerde er fylkespolitiker, studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og leder et IT-selskap i Bergen.

– Hvorfor er et nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja viktig?

– Jeg er blant dem som mener Arbeiderpartiet har hatt for vage standpunkt i en del saker. I spørsmålet om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja har vi havnet i et politisk ingenmannsland. Nå viser vi at vi kan ta et klart standpunkt. Det handler om å være ærlig på det vi virkelig ønsker, sier Erik Kursetgjerde.

Støtter AUF

AUF la i forslaget sitt til fylkesårsmøtet vekt på at for stor oppmerksomhet på petroleum står i direkte konflikt med satsingen på eksisterende næringer og fornybar energi i nord.

– Regjeringspartiene sier i Jeløya-erklæringen at konsekvensutredning av de nevnte havområdene ikke er aktuelt denne stortingsperioden. Hva betyr det at Arbeiderpartiet nå inntar samme standpunkt?

– Dette har vært en betent sak. Jeg er enig med AUF som sier at oljeboring i de sårbare områdene utafor Lofoten, Vesterålen og Senja ikke er aktuelt i det hele tatt. Fram til nå er det brukt rundt en halv milliard kroner på å utrede og skaffe kunnskap om de nevnte havområdene. Dagens kunnskapsgrunnlag, både når det gjelder naturverdier og økonomiske utsikter for oljemarkedet, peker i samme retning, forklarer Kursetgjerde.

Han mener det er viktig at Arbeiderpartiet legger premisser for hvordan denne saka skal håndteres i åra framover.

Skal ha petroleumsnæring

– Skal Norge fortsatt ha ei oljenæring?

– Ja, vi skal ha ei petroleumsnæring i lang tid framover. Men utviklingen går i retning av at vi skal vekk fra fossil energi og over på fornybar energi. Spørsmålet er ikke om det vil skje, men når det skal skje. Når vi så tydelig avviser å forberede vegen fram til å åpne oljefeltene, tar Møre og Romsdal Arbeiderparti et tydelig standpunkt, sier Erik Kursetgjerde.