Femten år etter forrige gang trekker Teatret Vårt og Astrid Overaa i rollen som Lilly Valentin igjen fulle hus. Først i Ålesund, der 1.500 har sett forestillingen. Og så på turné i fylket, sammen med regissør Philippe Stengele, før forestillinga kommer til Molde i mai.

En udødelig tekst

Publikum i et utsolgt Storyville på Teaterfest fikk lørdag en før-premiere på stykket om den nå 61 år gamle Lilly som reiser til Hellas uten ektemannen for å finne igjen seg selv.

– I første akt forteller Lilly om forholdet sitt, som hun egentlig ikke har det noe godt i. Det er massevis av gode historier, og mye humor. I andre akt reiser hun faktisk, etter å ha gitt beskjed til mannen på en gul post-it-lapp, forteller teaterdronningen fra Ålesund.

Forrige gang Astrid Overaa gjorde Lilly Valentin var hun 46 år. Nå er hun 61.

– Det har ikke vært nødvendig å endre teksten. Den kan stå slik den gjorde. Og det kan den gjør i 100 år til, mener Overaa om teksten til Willy Russell, oversatt av Morgten Krogstad, og legger til:

– Forrige gang jeg gjorde stykket, var det min første, egne monolog. Jeg gjorde det med skrekkblandet fryd, med Erik Ulfsby på regi. Nå er det likevel enda større. Jeg har blitt enke, barna mine har flyttet hjemmefra, og jeg kjenner meg så godt igjen, sier Overaa.

Tørre å være slik vi er

Overaa forteller at det føles fantastisk å få reise rundt og formidle teksten som hun merker at gjør noe med folk.

– Lilly oppfordrer oss til å være mer ærlig med hverandre. Du vet, når folk spør om du har det fint. Joda, vi har betalt tv-lisensen og har ikke vært forkjøla i år. Men er det å ha det fint? Tør vi å si det, hvis vi egentlig ikke har det så greit?, sier Overaa, som tror mange i likhet med Lilly gjør det man må, og ikke det man har lyst til.

– Jeg tror stykket får mange til å tenke over eget liv. Hver kveld kommer det folk opp og takker for forestillinga. Den setter virkelig spor, sier Overaa.

Nøyaktig det samme skjedde på Plassen lørdag også.

– For et stykke! Astrid er fantastisk! Skriv det!, roper en publikummer på vei ut dørene.