Arena Nordvest er et anlegg som kommer til å bli til glede for hele regionen. Alt neste vinter kan vi kanskje få oppleve NM på skøyter i Kristiansund!

Det er nok flere grunner til at Nederland har vært så mye bedre enn Norge på skøyter gjennom mange år, men det er neppe tvil om at mangel på innendørsanlegg i Norge er en viktig årsak. Tall fra 2014 viser at mens Nederland hadde 11 skøytehaller og 21.000 aktive skøyteløpere, som alle hadde maks 20 minutters kjøretur til nærmeste innendørs skøytebane, måtte norske skøyteløpere nøye seg med stusselige tre fullskala skøytehaller: OL-anlegget «Vikingskipet» på Hamar (1994), Fosenhallen i Bjugn (2007) og Stavanger Ishall (2012). Men nå har altså antallet fullskala ishaller i Norge økt til fire, takket være skøyteinteresserte ildsjeler i Kristiansund!

Ruver

Den nye ishallen, som bærer navnet Arena Nordvest, er nærmeste nabo til Atlanten Stadion ute ved havkanten på Gomalandet i Kristiansund. Men en lengde på 187 meter, bredde 73 meter, takhøyde 19 meter og et areal på 12500 kvadratmeter er Møre og Romsdals største innendørs idrettsanlegg et bygg som virkelig ruver i landskapet. Inne møter vi Frode Bjerkelund, som har vært daglig leder for ishallen fram til åpninga, og hans sønn, Anders Bjerkelund, som overtar som daglig leder nå når Arena Nordvest nå går over fram anleggs- til driftsfasen.

– Det er mange som har stått på gjennom mange år for å komme dit vi er i dag. To svært viktige frontfigurer var Stein Ohr, som dessverre døde i fjor, og Tor Olsen, begge fra idrettslaget Braatt. De la planer for en kunstisbane på Dale, men politikerne ville at de skulle bygge på samme område som Atlanten Stadion. Et viktig poeng med denne plasseringen var å kombinere ishall med et fjernvarmeanlegg. Og slik ble det, nå er både ishallen og fjernvarmeanlegget på plass her. Vi leverer med andre ord både kunstis og grønn energi, forteller Frode Bjerkelund.

Mildværet

Forløperen til ishallen Arena Nordvest, var en kunstisbane som ble åpnet av skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen i januar 2009. Men det skulle snart vise seg å bli umulig å drifte en utendørs kunstisbane langt ute ved havkanten i Kristiansund. Den første vinteren gikk bra, men så kom den ene våte og milde vinteren etter den andre.

– Besøket gikk stadig nedover ettersom folk opplevde at vi ikke klarte å holde isbanen åpen på grunn av stadig mildvær og regn. Planen var å produsere kunstis og holde åpent fra oktober til april, men etter hvert viste det seg å være umulig å tilby skøyteis selv midt på vinteren, sier Frode Bjerkelund.

– Og da måtte dere stenge ned og gi opp?

– Nei, da begynte vi å planlegge tak over kunstisbanen. Med andre ord en ishall!

Og nå står Arena Nordvest der, Norges fjerde skøytehall i full størrelse. Innholdet er imponerende. På 12500 kvadratmeter er det plass til en skøytebane for hurtigløp på skøyter med internasjonale mål. Her er det tre baner, den innerste for skøyteløpere som vil gå noen runder i rolig tempo og de to ytterste for de som vil gå fort og trene.

Fra Oilers

Inne i midtpartiet er det plassert en fullskala ishockeybane. Arena Nordvest har kjøpt det gamle anlegget til ishockeyklubben Stavanger Oilers med solide vant, sidevegger av herdet glass og sikkerhetsnett. Her blir det anledning både for skoleklasser og andre grupper som vil spille ishockey som trim og trening, og for lokale klubber som vil satse på ishockey som idrett.

– En ishockeyklubb i Kristiansund er alt stiftet, og planen er å dra i gang med treninger og etter hvert lag som kan delta i seriespill. Vi har også fått henvendelser fra ishockeyinteresserte i Sunndal, Rauma (Isfjorden) og Molde, opplyser daglig leder Anders Bjerkelund.

Ved siden av ishockeybanen ligger to baner for en idrett og trimaktivitet som har hatt en eksplosiv vest i Kristiansund bare i løpet av noen dager etter at Arena Nordvest ble åpnet. Kristiansund er i ferd med å bli en by for curlingspillere!

-Ja, interessen har eksplodert. Braatt Curling ble stiftet for noen dager siden, og hadde i utgangspunktet to medlemmer. Nå har vi 15 lag som er påmeldt en lokal serie fordelt på tre grupper. Til høsten planlegger vi oppstart av fast trening og egne grupper for barn og seniorer, sier lederen i Braatt Curling, Gunnar Mellemsæther.

Frileik

Men Arena Nordvest er ikke bare for skøyteløpere, ishockeyspillere og folk som vil spille curling. Det er også satt av et areal på 4000 kvadratmeter for fri leik på isen for barn alle andre som bare vil kose seg på isen med skøyter på beina. Ved siden av frileik-området er det satt opp benker og bord. Der finner vi også virksomheten med det morsomme navnet «Hvileskjæret». Der driver Braatt-veteranen Tor Olsen og hans sønn, Svein Erik Olsen, med salg og utleie av utstyr og ikke minst sliping av skøyter. Akkurat det er en nødvendighet for folk som vil ha glede av å ferdes på den speilblanke og glatte kunstisen!

Avtroppende daglig leder Frode Bjerkelund understreker at Arena Nordvest ikke hadde vært mulig å realisere bare ved hjelp av idealister og ildsjeler. Vi har satt oss ned inne på den lille kaféen som også er billettkontor for ishallen. Over en kopp kaffe gir han Romsdals Budstikke er kort omriss av de harde fakta:

– Arena Nordvest har en prislapp på 50,5 millioner kroner. Dette er finansiert av offentlige kroner og private sponsorer. Møre og Romsdal Fylkeskommune og Kristiansund kommune har bidratt med 15,5 millioner, 6 millioner kommer fra Kulturdepartementet i form av programsatsingsmidler, 5 millioner fra spillemidlene og 8 millioner fra Sparebank1 Nordvest, sier Frode Bjerkelund.

– Men så kommer neste utfordring, å drifte et så stort og kostbart anlegg. Klarer dere det?

– Utgangspunktet er i hvert fall det beste. Driftsselskapet overtar et gjeldfritt anlegg. I begynnelsen skal vi drive med 2,25 årsverk. På sikt ser vi for oss å ha behov for 3 og et halvt årsverk for å kunne drive Arena Nordvest som ishall i 6 – 7 måneder i året, fra oktober til april. Resten av året skal anlegget kunne brukes til messer, utstillinger og ikke minst konserter. Den store ilddåpen som konsertarena får vi den 4. juli. Da får vi besøk av ingen ringere enn Sting!