Nå i helga pågår Romsdalsvinter, Norsk Fjellfestivals vinterutgave. På programmet lørdag står det «Vinterloppis».

– Da vi arrangerte vår første loppis på fjellfestivalen i sommer, fikk vi inn 50.000 kroner, forteller festivalsjef Solrun Sylte.

Nå er det hverken like mye folk i omløp eller like mye klær som har kommet inn, men de satser på å øke saldoen litt til den gode saken.

Lavvokino og klatring

21.–23. september er Lennsmannsgarden i Innfjorden booket. 10-15 familier, hovedsakelig fra Midt-Norge skal tilbringe to dager der. Styreleder i festivalen, Marianne Brevik, sier at lavvokino og klatring er blant programpostene.

– Vi har gått inn i et samarbeid med kreftforeningen som vil hjelpe oss med å invitere familier som har behov for det, sier Jeanette Løkkevig som jobber for festivalen.

– Om man har noen i familien med kreft eller har mista noen spiller ingen rolle. De kjenner situasjonen alle sammen. Det blir fint å ha naturen og aktiviteter i den som en felles møteplass, sier Løkkevig.

– Dette er ikke en terapitipe, bare et sted å henge med likesinnede. Det er ikke mulig å skjønne hvordan en slik situasjon er uten å ha vært gjennom det selv. Når man er sjuk er man helt ubrukelig og det går ut over barna. Det er så mye de ikke kan være med på. De kan ikke ha med noen hjem eller gjøre noe som helst. Så dette er primært for barna men jammen er det fint for dem som er sjuke med kreft også, sier hun.

Eksperthjelp

Til å hjelpe seg i komitéen har de også Agnes Eidsvåg Siem som sjøl har mistet mammaen, forhenværende fjellfestivalsjef, Christel Siem. Det var også Christel som i sin tid kom med idéen om et slikt loppemarked til inntekt for familier som strever med kreft.

– Og da søstra hennes, Ida, tok initativ i fjor, tente alle på idéen. Familien støtta opp og vi har hengt oss på. Slik kan vi ha med oss Christel videre, sier Sylte.

På tampen

Returpunktet står nå på trappen til Grand Hotel Bellevue. Alle deltakere på festivalen har fått beskjed om at de gjerne kan ta med seg klær eller utstyr de ikke trenger lenger – og eventuelt handle brukt sjøl på loppisen.

– Gjenbruk er jo bra uansett, påpeker Løkkevig.

Foreløpig har de ikke fått inn mengder, men de regner med at det kommer på tampen, slik det også gjorde før sommerloppisen. Én av dem som har donert, er Stein P. Aasheim. Et par nye randoneesko i 46 2/3 som egentlig var kjøpt til en planlagt kryssing av Nordvestpassasjen. Ifølge egne ord «psyka han ut» like før flyet gikk. Siden har støvlene stått i stua. «Hver dag minner de meg på at jeg er blitt en gammel mann som psyker ut på en enkel nordvestpassasjekryssing. Nå orker jeg ikke å se på dem lenger og håper andre kan ha glede av dem» skriver han på Facebook-siden til festivalen.

Fulltegnet

Festivalen, som i år går av stabelen for 11. gang, har de siste årene blitt arrangert to helger før palmehelga.

– Vi har fullt hus med 80 deltakere som er med på guidede turer og 20 som er deltakere, men går på turer i egen regi, forteller festivalsjefen. Samtlige deltakere er tilreisende. I tillegg er 15 guider i sving for å gjøre festivalen så sikker som mulig. I tillegg til loppisen, er det blant annet Barnas Romsdalsvinter i Skorgedalen og foredrag med Jan Sverre Sivertsen om eksepdisjonen til Sydpolen.

Én av dem som har donert, er Stein P. Aasheim. Et par nye randoneesko i 46 2/3 som egentlig var kjøpt til en planlagt kryssing av Nordvestpassasjen. Ifølge egne ord «psyka han ut» like før flyet gikk. Siden har støvlene stått i stua. Foto: Privat