Nylig ble det klart at kunstner Siv Bugge Vatne (43) fra Molde har fått oppdraget med å smykke ut Horten videregående skole innvendig. Skolen skal stå ferdig høsten 2019.

– Vi var fem kunstnere som ble spurt om vi ville levere forslag, forteller Vatne, som bor og jobber i Oslo.

– Hva betyr et slikt oppdrag for deg som kunstner?

– Veldig mye! Rent kunstnerisk betyr det at jeg får realisert store prosjekt, som er utfordrende teknisk og kunstnerisk. Og så betyr det jo at jeg har en jobb framover. Som kunstner er det jo enkelte ustabile perioder, forteller Vatne.

Inspirert av havet

Vatne forteller at byggingen av skolen er påbegynt.

– Det er to skoler, studiespesialiserende og yrkesfaglig retning, som blir satt sammen med et glasstak. Det som kommer til å bli verdens største trapp i heltre står som et markant element, mens oppholdsrommet i midten blir stort, lyst og flott, med gangbroer som binder bygningene sammen, sier Vatne, som skal smykke ut biblioteksveggen i glass. Verket har fått navnet «Enda dypere» og er en collage inspirert av havet.

– Collaget har jeg laget av gamle atlas jeg har funnet på loppemarked, forteller Vatne.

– Du som er fra Molde, er du kanskje Schwitters-inspirert?

– Jeg har veldig sansen for Schwitters, i hvert fall. Og startet egentlig karrieren med å lage collager. Nå jobber jeg også mye med skulpturer i tre og stein, forteller Vatne.

– Hvorfor nettopp havet som tema?

– Å utvikle en idé er litt som kodeknekking. Verket skal være knyttet til stedet. Skolen ligger i en park, som starter ved fjorden. Dessuten er Horten en viktig kystby, marinen hadde lenge base der, og byen har spilt en sterk rolle innen havforskning, sier Vatne.

Oppsiktsvekkende

Hun forteller at havet og landskapet på havbunnen også er valgt for å stimulere fantasti og undring. Hun håper verket skal skape både ro og bevegelse, og spille på lag med arkitekturen.

– Kartbitene likner ikke veldig på kart, de er mer organiske og tvetydige, sier Vatne.

– Fylkeskommunen kaller verket ditt oppsiktsvekkende. Hvorfor det?

– Ja, si det? Komitéen mente i hvert fall at det har potensiale visuelt, det er et sterk blikkfang, at det vil stimulere miljøet og referere til kunnskap. Og så er det jo 33 meter langt og 3 meter høyt. Mye større enn glassveggen jeg lagde til Senja, sier Vatne.

En lysende juvel

Prosjektleder for utsmykkingen, Grethe Hald, forteller at Vatnes kunstverk blir som en juvel i bygget.

– Verket vil bli synlig også på kveldstid, og det vil lyse nesten edelsten-aktig, sier Hald, og legger til at også de bibliotek-ansatte er begeistret.

Vatne anslår at hun har et større utsmykkingsoppdrag i året.

– Dette har et stort budsjett, og er det største jeg har gjort innendørs. Jeg er også i gang med et utendørsoppdrag for Skien kommune, en skulptur som skal stå ferdig i 2020, sier Vatne, som gleder seg til å stille ut skulpturer i Møre og Romsdal kunstsenter på Plassen i oktober.

– Det er alltid stas å komme hjem, jeg har jo familie og mange kjente i Molde. Det er fortsatt hjembyen min.

Foto: Privat