Molde: Åge Hareide vet hvor han har sine røtter, sjøl om han snakket om «hold» og ikke lag når han møtte teatersjef Bjørnager til uformell og munter samtale på teatret torsdag kveld. Foranledningen er den pågående teaterfesten. Som et innsmett mellom de mange teaterforestillingen ble publikum invitert med på en prat mellom Moldes teatersjef og Danmarks fotballtrener. Arrangørens tanke var at dette ikke skulle være en samtale om fotball og teater. Slik ble det heller ikke, sjøl om hovedpersonene hentet eksempler fra det de kan mest om.

Hareide og Holberg

Hvordan er det å være dansk i Norge, og motsatt? Det var temaet for den tre kvarters lange samtalen mellom de to. Det var ingen møteleder. Hareide og Bjørnager trengte ikke det. Samtalen fløt godt der publikum smilte og lo seg gjennom kveldsstunden på Kafé Kurt. Teatersjefen måtte tilbake til 1700-tallet for å finne en annen betydningsfull nordmann som har satt sitt preg på folket i hans hjemland.

– Det er ikke bare Ludvig Holberg som har hatt mye å si for danskene. Det har så visst også Åge Hareide hatt, var teatersjefens pompøse presentasjon av sunnmøringen med det store smilet. For smilte og viste følelser det gjorde Åge Hareide. Sjøl om fotballtreneren med erfaring både fra Norge, Sverige og Danmark, mente det er danskene som er det store følelsesfolket.

Et folk med følelser

– Dere dansker har et mye større følelsesregister enn oss nordmenn, påsto Hareide overfor Bjørnager.

–  Dere er langt oppe når det går godt. Og desto lenger nede når det går dere i mot. Vi nordmenn er følelsesmessig mer midt i mellom. Ikke er vi så høyt oppe og ikke er vi langt nede. Jeg har også bodd i Sverige. Svenskene har knapt noe følelsesregister i det hele tatt, sa Hareide og holdt hendene tett sammen for å forklare svenskenes følelsesliv. Ellers var det Norge og Danmark det hele handlet om. Litt mer fotball enn teater. Det var ikke fagområdene de to skulle prate om, sjøl om eksemplene ble hentet derfra.

Språklig forvirring

Blant annet trakk Åge Hareide fram en historie, litt på kanten i følge han sjøl, når han skulle forklare språklig forvirring mellom de to naboene.

– Det var mens jeg var trener i Brøndby og jeg kom i prat med min assistent om det kalde været.

– Dæven, nå er det så kaldt at jeg må kneppe jakken, sa jeg uten at Lars Olsen helt forsto hva jeg mente.

Teatersjef Bjørnager mente at det som skjedde den gang Kjell Magne Bondevik ble sykemeldt ikke kunne skjedd i hans hjemland.

Bondeviks helse

– At en statsminister kunne bli sjukemeldt fordi har var deprimert og psykisk sjuk, var ganske unikt. Det var da jeg forsto at Norge var i ferd med å utvikle seg til en moderne nasjon, hevdet den danske arkitekten som har vært sjef for Teatret Vårt siden 2011.

– Du vet hvorfor Bondevik var så langt nede, repliserte Hareide uten at teatersjefen hadde noen god forklaring.

– Det var fordi Molde hadde tapt cupfinalen, påsto fotballtreneren.