KRISTIANSUND: Under besøket i Kristiansund tirsdag ettermiddag fikk statsminister Erna Solberg grundig orientering om planene for et distriktsmedisinsk senter og et nytt senter for helseinnovasjon i Kristiansund.

Hele toppledelsen i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal stilte opp for å ta imot statsministeren. Det samme gjorde ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund, ordfører og leder i regionrådet for Nordmøre, Roger Osen. Også Moldes ordfører Torgeir Dahl var tilstede i festsalen på Kristiansund sykehus.

Statsministeren fikk høre både fra direktør Espen Remme i helse Møre og Romsdal og fra ordførerne Neergaard og Osen at det nå jobbes iherdig for å komme videre etter at akuttsjukehuset ble vedtatt lagt til Hjelset.

– Vi skal arbeide for at det nye sjukehuset på Hjelset blir et fantastisk tilbud for innbyggerne i Romsdal og på Nordmøre. Samtidig vil 40.000 innbyggere på Nordmøre ha det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund som sitt nærmeste kontaktpunkt med spesialisthelsetjenesten. Her er vi to regioner som har muligheter til samarbeid. Hjelp oss i Nordmøre og Romsdal til å bli en nasjonal utviklingsarena for helse og innovasjon, sa Roger Osen til statsministeren.

– Hvordan opplever du stemningen rundt sjukehussaka nå, Erna Solberg?

– Jeg er glad for å høre at man er opptatt av å komme seg videre etter uenigheten rundt sjukehuslokaliseringen.  Jeg vet at det har vært en vanskelig og følelsesmessig tid rundt sjukehuslokaliseringen. Nå er tida for å komme seg videre, både for Nordmøre og Romsdal. Dere bør være opptatt av hvordan man skal bidra til å skape bedre helsetjenester for befolkningen.  Ikke minst trenger vi et større momentum for å få til bedre samhandling mellom de ulike nivåene i helsesektoren.

Har tro på helseinnovasjonssenteret

– Lederen for regionrådet på Nordmøre, Roger Osen, ba om hjelp for å få Romsdal og Nordmøre som utviklingsarena for helseinnovasjon. Kan du love å hjelpe Nordmøre og Romsdal videre, statsminister Solberg?

– Denne regjeringen hadde ikke gitt 12 millioner kroner til helseinnovasjonssenteret i Kristiansund hvis vi ikke hadde hatt tro på at prosjektet. I det ligger også at vi kommer til å følge opp med bevilgninger hvis man kommer opp med gode prosjekt.

Erna Solberg mener det vil være behov for desentraliserte helsetjenester i åra som kommer.

– Vi kommer til å se en vekst i pasientgrupper som kronikere og eldre med sammensatte lidelser. For mange av disse vil en behandling ved et distriktsmedisinsk senter være ideell. Vi vil også ha behov for nye tjenester i helsesektoren, for nytenking. Veksten i arbeidsplasser vil ligge i oppfølgingen av kronisk sjuke pasienter og eldre pasienter. Arbeidsplassene vil være vel så mange i en desentralisert helsetjeneste som i en spisset helsetjeneste, mener statsministeren.

Statsministeren varsler at det vil komme endringer i måten helsesektoren i dag finansieres på.

– Jeg mener vi gjør masse feil i helsevesenet rundt finansiering. Det vil vi arbeide for å forbedre, sier hun.

Nettopp finansieringsordningen i dagens helsevesen er ifølge ildsjelene for helseinnovasjonssenteret i Kristiansund en hemsko.

Om statlige arbeidsplasser

– I Kristiansund har det kommet krav om flere statlige arbeidsplasser. Hva tenker du om mulighetene for flere statlige arbeidsplasser?

– Kristiansund har hatt flere tøffe runder, blant annet med oljenedturen og lokaliseringen av fellessjukehuset på Hjelset.  Det er forståelig at folk er opptatt av ting som ligger dem nærmest. Sånn er det overalt i landet. Framover vil mye være snakk om å videreutvikle tjenestetilbudene.  Uten å gå konkret inn på den innbyrdes fordelingen av offentlige arbeidsplasser i Norge, kan vi på generelt grunnlag si at veksten i arbeidsplasser må komme i privat sektor. Ingen del av Norge kan basere seg på at sysselsettingen skal vokse i offentlige arbeidsplasser. Derfor må vi se framover og være opptatt av gründere, nytenking og utvikling av nye ideer som kan skape arbeidsplasser i privat sektor, sier Erna Solberg.

Besøket av statsminister Solberg ble behørig applaudert fra et femtitalls tilhørere i festsalen på Kristiansund sykehus. Og statsministeren selv forlot sjukehuset meg en god følelse:

– Jeg likte godt å høre at man er innstilt på se framover, sier Erna Solberg.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg mener partiene bør dele erfaringer med håndtering av varslingssakene og har invitert til møte på Stortinget tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix