Tålmodigheten med styret i Helse Møre og Romsdal er slutt. Mandag 5. mars byttet Helse Midt-Norge like godt ut hele styret – unntatt de tre ansattvalgte styremedlemmene.

Har ikke levert varene

Det totale bytte av mannskap i styret har i hovedsak én årsak: Styret har ikke levert varene. Overforbruket har vært ute av kontroll. For mye har vært i prosess uten å vise seg i form av konkrete forbedringer i pasienttilbudet. Som en trønder med god innsikt i helseforetakenes indre liv, sa til meg: "Styret i Møre og Romsdal har jo tauet båten langs kaia hele vegen".

Fikk aldri telefon

Så seint som onsdag 21. februar, da Helse Møre og Romsdal hadde sitt forrige styremøte, hadde verken styreleder Stein Kinserdal eller nestleder Petter Bjørdal fått telefon fra valgkomiteen i eierkonsernet Helse Midt. Det var signal tydelig nok på at storutskiftinger i styret var på gang. Styremedlemmene Kirsti Slotsvik og Svein Anders Grimstad hadde begge signalisert at de ønsket avløsning fra styrevervene. Og da Helse Midt-Norges styremedlem Gunn Fredriksen, skulle byttes med en ny direktør for eierstyring, lå vegen åpen for totalt mannskapsbytte. Utakk som verdens lønn, tenker sikkert flere av de avgåtte styremedlemmene.

Slik jeg oppfattet signalene fra Helse Midt-Norge, ville utskiftingen av styret i Møre og Romsdal ha kommet for to år siden, men høringen i Stortingets kontrollkomité og søksmålet fra Kristiansund kommune for å få kjent plasseringen av nysjukehuset på Hjelset ugyldig, gjorde at det ble for komplisert å bytte styre da.

Folk med god peiling

Nå mener Helse Midt-Norge at tida er forbi der man henter inn folk uten peiling på det kompliserte helsevesenet. Stein Kinserdal har peiling på sjukehusdrift, men fikk det ikke til i Møre og Romsdal. Andre i styret tok verden til etterretning. Samspillet mellom helsevesen og politikk krever forståelse. Framover er det brei helse- og ledelseserfaring som gjelder.

Gode skussmål

Medlemmene av det nye styret får gode skussmål. Styreleder Ingve Theodorsen (64) har lang ledererfaring fra Statoil som direktør for forskning og teknologi. Han har sittet i styret for St. Olavs Hospital. Framoverlent, offensiv og målrettet – slik beskrives Theodorsen. Sammen med Nils Kvernmo, avtroppende administrerende direktør for St. Olavs Hospital, blir de to erfarne lederne pådrivere for et styre som ifølge folk som kjenner dem, står for "Show it, dont tell it".

Duoen Kvernmo/Theodorsen har sammen med styreleder Anne Breiby fra Ålesund, vært pådrivere for at St. Olavs Hospital fikk bygget nye psykiatribygg – utenom tur, og med sjølfinansiering.

Ei stund ble det spekulert på om Helse Midt ville flytte Anne Breiby fra St. Olav-styret til å lede Helse Møre og Romsdal-styret. Helse Midt er så fornøyd med Breibys styreledelse i Trondheim at hun fortsetter der.

Nytt styremedlem er Toril Forbord, nordtrønder med spisskompetanse innenfor helsesektoren. Forbord er førstelektor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Byttet sunnmøring og nordmøring

Videre har Helse Midt byttet to andre styremedlemmer med base her i fylket: Ut Petter Bjørdal, erfaren politiker fra Indre Søre Sunnmøre, med May-Helen Molvær Grimstad (50), erfaren politiker fra Ålesund og Sykkylven der hun i dag er rådmann. Molvær Grimstad satt som kjent 16 år på Stortinget for KrF.

Også kommunelege Svein Anders Grimstad fra Sunndal er byttet ut med en annen lege fra Nordmøre, Bjarne Storset fra Tingvoll, med erfaring fra å lede legeforeningen i Møre og Romsdal.

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal har selv skapt et inntrykk av at det blir mye papir og mange ord, mindre resultat og konkret handling. Forventningene fra eieren, Helse Midt, er at det nye styret skal være hardere i klypa.

Må klare balansegangen

De nyoppnevnte styremedlemmene har erfart hvor skjør balansegangen mellom å rasjonalisere og jakte kostnader er, holdt opp mot å holde motivasjonen og trivselen oppe blant helseforetakets mange ansatte. Nils Kvernmo fikk erfare den krevende balansegangen da han som St. Olav-direktør ville endre normalarbeidsdagen for sjukepleierne. Det resulterte i fakkeltog utfor St. Olav-sjukehuset med mange hundre sinte ansatte som protesterte.

Ut av postnummerskyggen

Romsdal står uten eieroppnevnte styremedlemmer i Helse Møre og Romsdal. Noen synes sikkert det er urimelig og rart, periode etter periode. Ansvaret som hviler på det nye styret blir desto større for at helheten ikke havner i skyggen av postnummer.

Det finnes fortsatt lager av tørt krutt flere steder i fylket, klart til å settes fyr på hvis noe går en imot. For å trekke videre ordene fra trønderen om båten som bare har vært tauet langs kaia: Tida er kommet for at Helse Møre og Romsdal skal vise seg sjødyktig og få vind i seilene.