Sammen med Hugo Mikal Skår skal han i krigen, eller rettere sagt; de to karene skal spille «Johannes» og «Terje», to unge, norske soldater som herjes av posttreumatiske stresslidelser. Onsdag er premieren.

Fra skyttergravene i Belgia

Øystein Johansen regisserer og har hatt ideen til «Skuddredd», og han forteller at han for noen år siden fikk mulighet til å gå inn i en grusom del av Europas historie.

– Min oppgave var å dramatisere hvordan belgiske soldaters opplevelser av 1. verdenskrig. Og gapet mellom forventningene om den heroisk framstilte krigen og det å ligge i uker og måneder i skyttergravene og bare vente, sier den unge regissøren. Opprinnelig fra Heidal i Gudbrandsdalen, men teaterutdannet i Amsterdam.

– Dette er tøft

– Dette er svært fysisk, men det er også en prosess som skjer med oss som skuespillere å gå inn i en såpass traumatisk vanskelig rolle, sier Skår.

– Godt da å ha trygge mennesker rundt en, og nettopp Hugo Mikal er en kar jeg jo har arbeidet tett med faktisk siden jeg startet med teaterutdanning, sier Melsæter Rydjord.

– Det viktige da er å resette seg sjøl, å koble av, å tenke på helt andre ting, å le sammen. Og det kan vi, og dette er jo – samme hvordan en ser på det – en jobb, og denne gangen går vi liksom i krig sammen.

PopVit-aktualitet

– Vi er så heldige å ha fått tak på en av Europas fremadstormende, unge regissører, sier teatersjef Thomas Bjørnager, som mener «Skuddredd» vil ta pulsen på det mange vil måtte forholde seg til, enten direkte eller som pårørende.

– Vi skal også samarbeide med biblioteket og PopVit Molde i et arrangement den 4. april, der søkelyset rettes mot nettopp posttreumatiske stresslidelser. Og der Marianne Straume, en av landets fremste eksperter på området vil snakke om dette.

Nytt syn på krigsstress

Johansen mener man må kunne se på hva som nå må behandles like allment som anoreksi og andre stresslidelser, og at det her dreier seg om helt vanlige, unge menn og hva de har med seg av forventninger.

– Fra de kan hende går ut i striden med «Playstation-innstilling» til at de virkelig bli konfrontert med angsten, lidelsene og døden. Det er fragmentene fra deres opplevde traumer vi får projisert på scena, gjennom disse to guttene.

Romsdals Budstikke ble vist noen av fragmentene på scena, og det er et spennende, men alvorlig tema som presenteres når Teatret Vårt har premiere på «Skadeskutt» 7. mars.