På Tapp & Kork sitter en liten gjeng og lager paroler til årets 8. mars-tog i Molde, det første på mange år

– Jeg har bodd her siden 1993, og jeg kan ikke huske det har vært tog siden da, sier Hege Merethe Gagnat.

Vil inkludere alle

Det er Freya Busby og Kjersti Cecilie Tveeikrem som har tatt initiativet til årets tog.

– Vi har begge flyttet til byen nylig, og synes det var trist at det ikke fantes tog her på 8. mars. Så vi har trommet sammen en komité på åtte-ni stykker, en ikke-politisk gruppe, sier Freya Busby, som opprinnelig er fra Storbritannia.

– Hvorfor er nettopp tog så viktig?

– Jeg synes det er en bra måte å markere dagen på. Det er gratis, og man går sammen gjennom hjertet av byen. Du kan gå inn og ut av toget nårsomhelst, og man trenger ingen invitasjon. Det er ingen rom eller dører, og alle kan være med, menn, kvinner, barn og besteforeldre, og uavhengig av rase, legning, religion eller politisk ståsted, sier Busby.

Likestilling framfor feminisme

Nettopp derfor – for å sikre at alle føler seg inkludert – kalles årets tog «8. mars likestillingstog».

– Vi vil at menn skal føle seg inkludert. Blir det snakk om feminisme og kvinnekamp, kan det fort oppfattes aggressivt. Selv om feminisme og likestilling egentlig er det samme. Vårt budskap er at sammen er vi sterkere, sier Busby.

Også metoo-kampanjen gjør årets tog ekstra relevant, mener Busby.

– Meeto-kampanjen har ført til to åpenbaringer: Den har gitt kvinner en stemme. De har blitt hørt. Og den har satt fokus på seksuell trakassering. Det er selvsagt positivt, men jeg er også redd for at det kan splitte kjønnene. Vi ønsker at menn og kvinner skal jobbe sammen for likestilling, sier Busby, som også har etablert foreningen «Likestilling Molde».

Fra Plassen til Molde videre-gående skole

Toget starter kl. 17.30 ved Plassen, der det blir et velkomstdikt. Så toger det videre til Molde videregående skole.

– Det blir det taler ved Torunn Haldorsen og Frank Fossdal, appeller og musikk. Programmet avsluttes ca. klokken 18.30, forteller Busby.

Toget er timet slik at den som ønsker, kan delta på 8. mars-arrangementet til Molde Soroptomistklubb i aulaen på Molde videregående.

– Der står både en teaterforestilling med trafficing som tema og paneldebatt på programmet, sier Sissel Hagerup Heggdal i soroptimistklubben.

– Det betyr at det blir tre arrangement i Molde i år; vorspiel den 7. mars fra kl. 19.30 i Kafé Kurt på Plassen, tog den 8. mars og Soroptimistklubbens program etterpå, sier Busby.

I tog-komitéen er også HegeKarina Bøe, Håvard Bævre Ellingsgård og Georgina Alexander med, i tillegg til Freya og Kjersti Cecilie, samt flere støttespillere.

– Blir det nå 8. mars-tog hvert år i Molde?

– Så langt har vi ikke tenkt. Nå håper vi bare folk ønsker å være med oss denne dagen, sier Freya Busby.

Var dette toget den 8. mars i 1988 det siste som ble arrangert i Molde - eller har det vært tog også i nyere tid? Foto: Romsdalsmuseet