8. mars markerer Fræna den internasjonale kvinnedagen på kafeen På tvers. På programmet står appeller fra Mayada Al Fayad (se hovedsak), kommunestyrerepresentantene Elise Fiske (H), Laila Nøsen (SV) og elevrådet ved Fræna videregående skole.

Bort med skammen

Fiske og Nøsen sitter i likestillings- og inkluderingsutvalget, som står bak arrangementet.

– 8. mars er fremdeles viktig. På mange områder er det et langt stykke å gå, blant annet når det gjelder kvinners rolle i hjemmet, likelønn og holdninger overfor kvinner, sier Nøsen, og får bifallende nikk fra Fiske.

– Sjøl om vi er på ulik side i politikken er vi enige om målet. Det er veien fram dit vi er uenige om, sier Fiske.

– Vi kunne sikkert laget et arrangement om disse temaene, men vi har valgt å vise en annen side. Vi vil knuse myter, sier Nøsen.

– Hva skal du snakke om?

– Jeg er spesialist i sexologisk rådgiving, og skal fortelle om seksualitet i et kvinneperspektiv. Jeg vil knuse myter om kvinners seksualitet. Fortsatt er det sånn at forskning om dette temaet gjøres på menns premisser. Skam er et sentralt begrep her. Denne må fjernes, sier Nøsen.

– Frykt for avvisning

Elise Fiske forteller at hun skal snakke om å heve stemmen sett fra en relativt ung politikers ståsted.

–Mange kvinner har lyst til å ytre meningene sine, men gjør det ikke. Kanskje handler det om en iboende frykt for å bli avvist. Det jeg vil fram til er at det ikke er så farlig som mange tror.

– Trenger vi 8. mars?

– Ja, vi må fortsatt bli bedre på samfunnsstrukturer og holdninger. Samtidig er det en historisk dag, og en dag for takknemlighet. Jeg kan ytre meningene mine. Ikke fordi jeg er uredd, men fordi noen før meg har vært uredd, sier Fiske.