Det jobbes på spreng på byggeplassene selv om det er sprengkulde. Vi dro ut for å ta temperaturen på frosne arbeidsplasser fredag morgen. Vi startet i Bilbyen, der Consto Nordvest nå er i full gang med å sette opp nybygget til Slatlem. Det var minus 12 da vi parkerte der klokka 09. Vi tenkte tanken på at dette er en sak som egentlig burde ha blitt publisert på RB minus i stedet for RB pluss.

– Det var minus 16 da vi startet på jobb klokka 07 i morges. Slik har det vært fire dager på rad. Det er bare to ting å gjøre. Man må ha på seg flere lag med gode og varme klær. Vi har fem lag. Og så man arbeide hardt og holde seg i bevegelse. Vi er ikke ukjent med kulde fra vårt hjemland Polen, sier leiearbeiderne Lerzek Sapeta og Marciu Kuvek til Romsdals Budstikke.

Får ekstra pauser

De er forskalingssnekkere innleid fra Adecco. Det er Consto Nordvest som er totalentreprenør for prosjektet. Også en gjeng utearbeidere fra Samuelsen Maskin var i full gang på tomta. En bitende kald jobb – som må gjøres.

– Vi lar arbeiderne få ekstra pauser. De får varme seg når de føler behov for det. Det er veldig godt og varmt her i brakka. Så får de kaffe og det er viktig å spise godt. Vi tenker først og fremst helse, miljø og sikkerhet når det er så kaldt som det er nå. Det blir jobbet i et litt lavere tempo, og altså med flere pauser. Det hjelper for øvrig betraktelig på når sola dukker opp, sier formann Roy Ellingsgård.

Arbeidskarene går inn på brakka for å varme seg og få i seg noen brødskiver. Det serveres rykende varm kaffe. De går fra minus 12 ute til pluss 25 inne. Vidar Samuelsen fra Samuelsen Maskin synes ikke det er spesielt problematisk å jobbe ute selv om det er bikkjekaldt.

– Kulda bekymrer meg ikke. Jeg var på Gran Canaria for ei uke siden, og det var til og med kaldt der. Vind og 18 grader. Mer som en norsk sommerdag. Her på arbeidsplassen handler det bare om å kle seg riktig og bevege seg mye, sier Vidar Samuelsen.

Kollega Eirik Naas har også et annet velsmakende råd for å takle kulda bedre.

– Det er viktig å spise mye mat. Mye feit mat. Godt smør. Da har man litt å gå på. Og så bruker jeg ullsokker, ullundertøy og varme gensere, samt skikkelig ytterbekledning. Dette går veldig bra. Vi er vant til alskens værforhold, påpeker unge Naas.

Arbeider effektivt

Grunnarbeidet og muringen har gått unna på rekordtid. I neste uke begynner stålarbeidet. Planen er at Slatlem sitt nye bilsenter skal stå klart i august. Det vil bli satt opp nye bilbygg på rekke og rad i Bilbyen i Årødalen.

– Det er veldig bra framdrift, men det er klart at ting går litt treigere når det er sprengkulde. Skal vi grave grøfter må det pigges. Bakken er stivfrossen. Telen skaper problemer. Alt går mye lettere og fortere når våren kommer. Så vi gleder oss veldig til det, sier formann Ellingsgård.

Kaldere hos RIR

Vi kjører videre i retning RIR sitt anlegg lenger opp i Årødalen. Temperaturen synker. Fra minus 12 til minus 16. Roar Skjerså og Werner Harstad forteller at det har vært 21 kuldegrader på det kaldeste denne uka.

– Første bud er å kle seg etter forholdene. Ull er alfa og omega. Mye varm drikke. Holde seg i bevegelse. Og en og annen turen med hjullasteren, sier Roar Skjerså.

– Jeg passer på å få gjort en del kontorarbeid inne i brakka. Ikke dumt på slike dager. Men det blir jo mye utearbeid. Folk skal levere avfall uansett vær og temperatur. Det er nok ekstra kaldt her vi er, for sola kommer ikke før i 12-tida, sier Werner Harstad.

Minus 21 torsdag morgen og minus 19 fredag morgen, rapporterer Roar Skjerså og Werner Harstad. Foto: Eirik Heen
– Spis mye feit mat, det gir god kuldeisolasjon, mener Eirik Naas fra Samuelsen Maskin. Foto: Eirik Heen
– Vi er vant til minus 20 fra Polen også, sier bygningsarbeiderne Lerzek Sapeta og Marciu Kuvek, som jobber med Slatlem sitt nye bygg i Bilbyen. Foto: Eirik Heen