ÅNDALSNES: – Åndalsnes var ikke tidlig ute. Vestnes hadde starta lenge før og hadde korps allerede på slutten av 1800-tallet, forteller Per Arne Skomsø som jobber med ei bok om Åndalsnes musikkforening i anledning jubileet.

– Det bodde bare rundt 100 personer på Åndalsnes, men når det i 1912 ble det vedtatt at jernbanen skulle legges dit, snudde alt og det ble sterk folketallsvekt, sier Skomsø. Allerede i 1913 begynte man å samle inn penger for å starte et orkester.

– Men man manglet dirigent og instrumenter og det var nesten ingen som kunne noter. Det merkelige var at det var militærmusikk på Setnesmoen, men musikerne der bodde i Vestnes eller lenger sør, forklarer Skomsø.

Viktige innflyttere

I 1917 kom en innflytter fra Trømsø som ble svært viktig for musikken. Hans Yttervik hadde spilt i heimbyen og Peder Mjelva, en lokal musikkentusiast, tok kontakt og fikk overtalt han til å være dirgent.

– Så starta de opp, de første to åra som et rent strykeorkester, forteller Skomsø. Etterhvert fikk de litt mer penger og kunne kjøpe flere instrumenter.

– De øvde i dårlige lokaler på ei brygge, men hadde flere konserter som gikk bra. I bedehuset hadde de en konsert de var fornøyd med selv, men kritikken kom etterpå. Det at de hadde spilt en marsj i bedehuset var det ikke alle som likte, humrer Skomsø.

Berg- og daler

Gjennom årene har det vært ei berg- og dalbane for musikkforeninga, ifølge Skomsø.

Blant annet var korpset helt nede under krigen. Mange instrumenter ble ødelagt i bombinga.

– Men etter krigen blomstret det veldig opp. Fra 1947 kom det en fantastisk intruktør ved navn Ole Egge. Han var pensjonert, men hadde en lang musikkarriere bak seg. Da ble det en glansperiode utover, sier Skomsø. Fra 1949 kom en annen innflytter, Wilhelm August Vieth, en kjent jazzmusiker, til Åndalsnes. Han ble instruktør for korpset og var solist på mange opptredener. Han nevner også Kristian Brevik som starta i 1952 og var dirigent i ei årrekke.

– Og Arne Ottar Ødegård er en annen stor dirigent. Det er han som står bak nyttårskonserten foreninga har holdt årlig siden 2000. Den er med både på å sikre innteker og kvalitet, fastslår Skomsø som også trekker fram John Hudson, som har dirigert de siste årene.

– Han kom fra England som internasjonal musiker på høyt nivå og slo seg ned her, roser Skomsø.

– Hva er dine tanker om jubilanten?

– Det har gått opp og ned, men det er en vital hundreåring. Det har det aldri vært mer enn 40, mens det dårlige tider har vært nede i rundt ti, forteller Skomsø.

– Helt sentralt for korpset er det som skjer fra musikkskolen, der elever får opplæring i instrument og går videre til skolekorpset og igjen til musikkforeninga. Når man får til dette, fungerer det, fastslår han.

– Og det fine mer korpset her er at det er så bredt spekter i alder, fra de unge til veteraner. Det er ei styrke.

– Lover en fest!

Lørdag smeller musikkforeninga til med festkonsert i anledning jubileet. Blant annet med urframføring av et spesialbestilt stykke.

– Ja, når det er 100-års jubileum må man gjøre litt ekstra, sier Berit Anita Rødven. Musikkforeninga har bestilt et stykke av engelske Philip Sparke, som regnes for å være én av de største komponistene innen sin sjanger.

– Dette har vi aldri gjort før, det blir veldig spennende, forteller Rødven og røper at verket blant annet skal være inspirert av Rauma-naturen. Tidligere medlemmer kommer også for å spille i anledning jubileet.

Godt miljø

Rødven, som sjøl spiller tenorsax, forteller at de per i dag er rundt 30 som spiller i orkesteret.

– Det er en god miks i alder og et godt miljø. Det er en trivelig gjeng, forteller hun.

Den eldste er Ole Staurset på 75 år.

– Jeg begynte i skolemusikken i 1951, forteller trompetisten. Han var borte ei tid, før han begynte igjen i 1978. Egil Ytterli Tokle (18) er blant de yngste, men har likevel spilt i musikkforeninga i seks år.

– De er mange flinke folk og det er trivelig å spille sammen, sier han. Tonje Viveka Venås (16) er ifølge han den yngste per i dag.

Jubileumskonserten blir for øvrig ei flott oppladning til NM i Trondheim to helger etter.

– Det blir fjerde året vi drar nå. Der vil vi også bruke det nye stykket vårt, forteller Rødven.

HVA: Jubileumskonsert med Åndalsnes Musikkforening

TID OG STED: Rauma kulturhus lørdag 3. mars kl. 18.00.