MOLDE: Ulykka skjedde 2. mai 2016, da et arbeidslag på fire var i arbeid på Statnetts kraftledning Namsos-Nedre Røssåga. Montøren var fra Kroatia, og ansatt i selskapet Powerline, eid av Nettpartner Prosjekt AS i Molde.

Rapport

Det   er fagpublikasjonen Europower som har fått tilgang til innholdet i Arbeidstilsynets statusrapport om arbeidsulykka i Nordland i 2016.

«Ved gjennomgang av mottatt dokumentasjon, har vi ikke funnet avvik fra regelverket», skriver Arbeidstilsynet i statusrapporten til Statnett, datert 1. desember 2017, som Europower har sett.

En rapport fra Lloyds slo tidligere fast at ulykken skyldtes at en av linevognene kom i ukontrollert bevegelse etter forsering av en avstandsholder.

Toppledere gikk

Topplederne Einar Hjetland i Nettpartner Prosjekt og Øyvind Sørensen i datterselskapet Powerline, begge med base i Molde, gikk fra sine stillinger i 2016 etter at Statnett varslet Nettpartner om mulig heving av alle kontrakter på grunn av avvik. De gikk begge over i andre stillinger i selskapet. Einar Hjetland er i dag teknisk direktør i prosjektdivisjonen i Nettpartner, mens Øyvind Sørensen nå jobber i Istad.

Hjetland ikke overrasket

– Jeg er tilfreds med, men ikke overrasket over Arbeidstilsynets og Lloyds sine entydige rapporter. Det framkommer ingen negative anmerkninger mot Nettpartner, og det bekreftes at det ikke er funnet avvik fra gjeldende regelverk, sier Einar Hjetland i dag.

– Det er vel liten tvil om at de kraftige sanksjoner som Statnett iverksatte mot Nettpartner var gitt på et tynt rettmessig grunnlag. Rapportene er - slik jeg ser det - med på å underbygge at reaksjonene i etterkant av ulykken var forhastet, og preget av behovet for å synliggjøre handlekraft, sier Einar Hjetland.

Nettpartner-sjefen glad

– Arbeidstilsynets konklusjon om at vi ikke hadde brutt regelverket, var som forventet. Dette er i tråd med hva vi trodde ville bli konklusjonen. Det er selvsagt gledelig at Arbeidstilsynet konkluderer som det gjør, sier adm. direktør Arild Borgersen i Nettpartner AS, som legger til at konklusjonen også er i tråd med rapporten Statnett publiserte sommeren 2016. .»

Fellbetjening

En sakkyndigrapport Arbeidstilsynet har mottatt konkluderer, ifølge Europower med at ulykken skyldes feilbetjening.

«Linjevognas konstruksjon synes å være basert pa at de innebygde barrierene krever en aktiv handling fra operatør for å bli etablert, det bør derfor bygges inn bedre barrierer som reduserer mulighetene for feil bruk av utstyret», skriver Arbeidstilsynet i brevet.

Linjevogna og bruken av den anses å være komplisert.

Videreutvikle utstyret

«Vi ser det som viktig at bransjen er i dialog med leverandør og produsent for å videreutvikle utstyret for å heve sikkerhetsnivået ved bruk av denne type linjevogn. I tillegg er gode opplæringsrutiner (med repetisjon) samt videreutvikling av rutiner for sikker bruk av utstyret, være sentralt for å forebygge liknende ulykker i tida framover», skriver Arbeidstilsynet.

Politiet ikke ferdig

Arbeidstilsynet har sendt sin rapport om ulykken til politiet, men den er unntatt offentlighet. Politiets konklusjon i saken foreligger ennå ikke.