MOLDE: Onsdag ble det klart at to verk av årets Artist in Residence, amerikanske Maria Schneider, skal framføres i Molde domkirke lørdag 21. juli kl. 23.00.

30 musikere på scena

Involvert i prosjektet er Trondheimsolistene, blåsere fra Luftforsvarets musikkorps, Ensemble Denada – med produsent og tidligere Moldejazz-sjef Anders Eriksson – og jazzpianisten Olga Konkova og sopranen Eir Inderhaug, totalt 31 musikere.

– Jeg er operasanger, og ingen jazzsanger, så umiddelbart føltes det utenfor komfortsonen. Men da jeg hørte at Dawn Upshaw har gjort det, tenkte jeg at da kan jeg gjøre det også. Jeg elsker å leke, og gjør mange rare ting. Men man må vite hva man gjør. Og jeg har kjemperespekt for jazz som eget fag, sier Inderhaug.

– Hva synes du om musikken?

– Jeg har blitt glad i sangene. Det er raffinert og godt skrevet. Det er vakkert, men krevende, med mange taktskifter. Ikke noe du bare rister ut av ermet, sier Inderhaug.

Sopranen fra Stavanger har foreldre fra Bud og Molde, og nær tilknytning til byen.

– Men siden jeg har gjort 14 sesonger med Stiklestad-spelet, har jeg aldri vært på Moldejazz. Nå gleder jeg meg veldig, sier Inderhaug, som ser muligheten til å «kræsje» på hytta til foreldrene på Averøya.

– Et løft for festivalen

Festivalsjefen forteller at han hadde nerver før presentasjonen av prosjektet.

– Det blir en storslått avslutning og et stort løft for festivalen. Det krever mye ressurser, og vi setter det opp med ærefrykt, sier Solli, og legger til at Asle Karstad, landets beste lydmann, er hyret inn for å få domkirka til å fungere like godt som et konserthus.

– Betyr det at festivalen tar steget i en mer klassisk retning?

– Det er slutt på knutepunkt. Så ja, vi prøver å favne bredere. Jazz er kjernen, men vi breier oss ut både mot blues, klassisk og annen samtidsmusikk, sier Solli.

Dave Holland og Mathias Eick tilbake

I tillegg kommer Artist in Residence fra 2011, Dave Holland, med Zakir Hussain og Chris Potter trio. Basssisten Holland startet karrieren i bandene til Miles Davis, Stan Getz, Sam Rivers og Anthony Braxton, mens Chris Potter beskrives av mange som den kanskje største nålevende jazzsaksofonisten. Konserten blir i Teateet Vårt torsdag 19. juli klokka 20.

Også Mathias Eick kommer tilbake, nå med kvintettten. Multiinstrumentalisten slipper nytt album i mars, hans tredje på ECM.

– Dette blir en chill club night, fredag 20. juli klokka 24, sier Solli.

Et nytt bekjentskap er Yazz Ahmed’s Hafla band som kommer med et sju mann stort band til Storyville fredag 19. juli klokka 20.

Yodok III og Flønes, Sanders og Strugstad er neste prosjekt ut er en splitter ny forestilling.

– Dette er et samarbeidsprosjekt mellom tre ulike Trondheims-konstellasjoner. Her har kjente musikere som Kristoffer Lo, kjent fra Highasakite, Tomas Järmyr fra Motorpsycho og begiske Dirk Serries slått seg sammen med tre dansere, videodesigner Pekka Stokke og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien. Prosjektet får urframføring i Trondheim under Jazzfest i mai, forteller Solli. Under Moldejazz framføres prosjektet i Teatret Vårt torsdag 19. juli klokka 14.

Red Hot og Ytre Suløen

Det er også klart for gjenhør med publikumsfavoritten Red Hot i Alexandraparken tirsdag og onsdag kl. 23.00, og Ytre Suløen i Magic Mirror-teltet på Rådhusplassen mandag og tirsdag kl. 18.30, muligens med gjesteartister.

– Med dette slippet er rundt tre fjerdedeler av programmet lansert. Vi er med andre ord godt i rute, forteller festivalsjefen.