– Håpet er at folk skal se store endringer allerede til 17. mai, og at vi i løpet av høsten kan markere 80-årsjubileet for Torshall, sier Sturla Havnes, primus motor for en dugnadsgjeng som vil pusse opp bygdehuset Torshall mellom Tornes sentrum og Ås i Fræna.

Skal skinne igjen

Vi møter noen av dugnadsfolket i storsalen der de skal planlegge framdriften. Sponsorfrieriene er i gang, det er ikke bare å trylle fram anslagsvis en million kroner. Men gjengen har trua, både på materialstøtte, innsamling av midler, gaver og sponsorer.

– Vi vil få Torshall til å skinne igjen. De siste 20 åra har det vært lite aktivitet i huset. 3. juledagsfesten blir fortsatt holdt hvert år. Og huset er samlingspunkt på 17. mai. Det har vært noe utleie til bursdager og arrangement, men det har ikke vært noen store fester her på mange år, sier Sturla Havnes, leder i Torshall BA, som tok over driften av bygdehuset for noen år siden.

Ungdomslaget

Fram til da var det Tornes ungdomslag som driftet Torshall, som opp gjennom årene har hatt en rikholdig rekke med samlende aktiviteter for folk fra fjern og nær.

– Jeg har funnet litt artig informasjon i Morten Drejers tekst om Tornes ungdomslag fra Gammalt frå Fræna 1996. Ungdomslaget ble innmeldt i Romsdal Ungdomssamlag 31.5.1896, og teksten ble skrevet i anledning 100-årsjubileet. Fram til 1930-tallet hadde ikke ungdomslaget hus, men så kom lærer Einar Ugelstad til bygda, sier Sturla.

Livspoliser som sikring

«Han (Einar Ugelstad, red. anm.) var, som dei fleste lærarar den tida, klar over at ungdommen trong oppfolgjing etter at dei slutta i folkeskulen og fram til dei fekk seg eit yrke.», skriver Drejer. Drømmen om ungdomshus levde, selv om det tok tid.

– De satte opp skuespill, hadde utlodninger og basarer for å samle inn penger. Og det var pakkefester, der den som vant pakken også fikk jenta til bords så de kunne dele innholdet, humrer Sturla.

Innsamla midler monnet ikke, men arbeidet med huset startet smått om senn. Så kom Einar Ugelstad til unnsetning:

«Då toppfinansieringa skulle ordnast med å ta opp lån, så stelte Einar Ugelstad livspolisene sine som sikring for det lånet som skulle til for å fullføre innreiing og sceneutstyr til Torshall, som huset skulle heite. Ein kan mest seie det so sterkt at han ofra alt for ei sak han trudde på.», skriver Drejer.

Beredskapslager for mel

I 1938 stod huset endelig ferdig, og interessen for ungdomslaget fikk en real oppsving. Aktiviteter som vevkurs, foredragskvelder og snekkerkurs ble arrangert i Torshall før krigen satte en midlertidig stopper for ungdomslaget. Da ble Torshall leid ut til Vaksdal mølle, som brukte huset til beredskapslager for mel.

Tornes diskotekklubb

Etter krigen gikk aktivitetsnivået i berg-og-dal-bane. Huset ble påbygd og oppgradert mellom 1979 og 1983, for så å nå en popularitetstopp på 80- og 90-tallet, da det ble arrangert store konserter i lokalene. Stage Dolls, Return, Diesel Dahl, Alex Rosen, DDE, Solid Base og Tindrum er blant gruppene som har rocket de to scenene i Torshall. Det har også vært arrangert tallrike arrangement, basarer, bursdager, konfirmasjoner, 17. mai-feiringer, kurs, karneval og foredrag i huset.

– Broren min var med å starte Tornes diskotekklubb på slutten av 80-tallet, og jeg ble med da jeg var gammel nok. Vi arrangerte diskotek først. Deretter ble det konserter og store fester. Det var utrolig mye aktivitet. Vi måtte bygge sluser for å få folk inn og ut. Parkeringsplassen ble utvidet. Det var så moro. Jeg ville nok ikke drevet Underholdningshuset i dag hadde det ikke vært for Torshall, sier Sturla.

Svette vegger og takdans

Sturla viser vei til det som en gang var galleri for den første scenen i Torshall, som i dag kalles lillesalen.

– Ryktene skal ha det til at det var 700 mennesker inne her en gang. Svetten rant nedover veggene, ler Sturla.

Før påbyggingen ble det også danset på taket av Torshall, forteller Guttorm Havnes, Sturlas bror.

– Det gikk en trapp på utsiden av huset. Det var rekkverk på taket, men ikke på trappa. Jeg husker pappa stod vakt på toppen av trappa så folk ikke skulle dette ned, sier Guttorm.

Røverhistorier

Mange har et minne fra Torshall. Mange mangler nok minner fra Torshall. Sjøl om de var der. Og siden veggene ikke kan snakke får vi servert litt gammal moro fra Arne Olav Furseth.

– Gode historier? Ja, de skal i bære fortæl de!, sier Furseth.

– Jeg og en kompis var på Torshall en lørdagskveld. Så kom det to eller tre stykker inn. Det var noen som skulle «tas» på Torshall. Jeg fant ei fjøl, satte fjøla i golvet, plasserte foten på enden, spente den og daska den i golvet med et smell! Da skal jeg fortelle deg at de fikk fart ut gjennom dørene her!, flirer Arne Olav Furseth.

Det kommer et par røverhistorier til, men vi konkluderer med at det som skjer på Torshall, må bli på Torshall.

Møtte ektemannen på Torshall

Hilde Kvamme Havnes (29), oppvokst på Tornes, har et sterkt forhold til Torshall – av flere grunner. Her gikk hun på Tornes-Swingen da hun gikk på barneskolen, med hjemmesydde swingskjørt og dansesko. Hun deltok på ungdomsfester og dans. Seinere ble det søt musikk da hun traff sin utkårede på den tradisjonelle 3. juledagsfesten på bygdehuset.

– 3. juledagsfesten var den første festen ungdommen fikk gå på. Foreldre og besteforeldre var her jo likevel, hehe, sier hun.

I 2004 møtte hun elnesvågingen Roy Kvamme (32) som hun i dag er gift med. Sammen har de Einar (1) og Ingvild (4).

– Det skjedde at folk ble kjærester her, ja. Det var bestandig fullt hus på festene. Den siste tida har det vært mer labert, sier Hilde.

Tilpasser etter midlene

Vi loses gjennom huset, opp nedslitte trapper, forbi kriker og kroker, opp til bandrommet hvor gruppene drakk øl og tegnet hilsener på veggene før konsertene, forbi den tidligere billettluka og ned i kjelleren.

– Hvor omfattende renovasjon skal gjøres?

– Det kommer an på hvor mye midler vi får til rådighet. Inntektene per i dag kommer fra leie. Huset er gjeldfritt, og det skal det fortsette å være. Vi starter så å si på null. I tillegg til gaver og sponsing er det framover planlagt å få inn penger gjennom loppemarked, historiekveld, bygdekveld og underholdningsfester samt utleie av lokaler. Underholdningshuset har allerede kjøpt inn stoler og bord i gave til Torshall, sier Sturla.

– Hva starter dere med?

– Begge salene er i god stand, og trenger bare kosmetiske oppgraderinger i form av malingsstrøk, nye gardiner og mindre bygningsmessige endringer. Scenen i storsalen trenger nye tepper, belysning og andre tekniske innretninger. Den største oppgaven her er nok sliping av eller nytt gulv. Toalettene trenger totalrenovering med nye vegger, tak, gulv og belysning, samt nytt sanitærutstyr og ventilasjon. Inngangspartiet skal renoveres. Siden det skal foregå en del på huset i jubileumsåret må alt gjøres mellom arrangementene. Dugnadsånden er ikke som den var, men vi håper på god drahjelp fra frivillige, sier Sturla.

Gratis for gratisarrangement

Sturlas ambisjon er at Torshall skal bli et kulturhus for hele kommunen. Blant annet ønsker styret å legge til rette for at ungdommen kan starte fritidsklubb. Huset skal være gratis å leie for arrangement som er gratis for deltakerne. Den eneste betingelsen de stiller er at det holdes orden og ryddes etter bruk. Eksempel på arrangement kan være ungdomsklubb, dansekvelder, øvingslokale for band, eldretreff, strikkekafe, fotballkveld på storskjerm og barneaktiviteter, opplyser Sturla.

– Motivasjonen vår er å ta vare på huset og få folk til å bruke det. Ved å tilby gratis husleie til lag og foreninger som ønsker å skape aktivitet vil folk få et forhold til huset igjen, og ha lettere for å møte opp når det skjer noe. Samtidig vil vi få et samlingspunkt i bygda. Det har vi savnet, sier Sturla.