MOLDE: – Dette var overveldende! Det var gøy å se så mye talent i alle retninger, sier forfatter Harald Rosenløw Eeg.

For femte år på rad har Ungt blikk-samarbeidet mellom Bjørnsonfestivalen og Molde vgs gitt elevene anledning til å uttrykke seg kreativt med utgangspunkt i en valgt forfatter.

Lykkelig slutt med terningkast 6

Dette skoleårets utvalgte var Harald Rosenløw Eeg og bøkene Yatzy og Gyldig fravær. Tirsdag var den store presentasjonsdagen, og elevene framførte dikt og sanger, viste fram bokomslag, bildeserier, tegneserier, nyhetsforsider, installasjoner og skuespill for elever og lærere. Blant innslagene var en sketsj der scena plutselig frøs, og kunne få seks mulige utfall basert på hva terningen viste. Eeg trillet en sekser, og historien endte godt.

– Hvilket terningkast gir du på produktene og framføringen?

– Det var ikke tilfeldig at jeg trilla sekser! Riktignok skal de ikke ha karakter på prosjektet, men den synes jeg de skal få. Jeg er imponert, sier Eeg.

Uten tilhørighet

Ingeborg Remøy (16) hadde skrevet to dikt som ble lest opp på Teatret Vårt.

– Budskapet mitt er det samme som i Yatzy: hvordan du kan bli påvirka av en dårlig oppvekst og det å føle at du ikke hører til, sier Ingeborg.

Gabriel Skjelsvik Aune (16) er musikklinjeelev, og sang melodien Baby av D`Sound, med tekst tilpasset handlingen i Yatzy.

– Det er en spennende bok med et sterkt budskap, sier Gabriel, og legger til at det har vært gøy å bruke norsktimene på Ungt blikk.

Produktene skulle ikke karaktersettes, noe elevene ga både en og to tomler opp for.

– Det er gøy å gjøre noe vi ikke får karakter på, og fint å slippe stresset. Samtidig har det nok gjort at noen ikke har prioritert dette, sier Ingeborg.

– Stimulerer ikke-ferdige tanker

Harald Rosenløw Eeg synes det er fint at elevene introduseres for litteratur gjennom et prosjekt der de får bruke sine individuelle, kreative sider.

– Det er rart å være en oppgave, men jeg har gjort noe tilsvarende på Westerdals i Oslo tidligere, sier han.

– Hvorfor sa du ja?

– De smiska sånn. He-he. Påsto at jeg sto øverst på lista. Men prosjektet har jo vart i flere år, spøker Eeg.

– Alt som får ungdommen til å lese er positivt. Prosjektet stimulerer til alle tanker som ikke er ferdig tenkt, sier Eeg.

Humor og alvor

De rundt 100 elevene fordelt på fire klasser har jobbet med Ungt blikk til siste øyeblikk, ifølge Ungt blikk-koordinator Marianne Anderson ved Molde vgs.

– Det er ikke karakter på prosjektet, men noen av dem som har valgt å stå på scena kjenner nok på nerver og prestasjonspress. Elevene har laget utrolig mye flott, alt fra det lette og humoristiske til det som griper i de store spørsmålene i livet.

– Gjort det til sitt eget

Bjørnsonfestival-sjef Johild Kosberg Bredin er klar på at Ungt blikk-samarbeidet med Molde vgs. fortsetter.

– Ungt blikk presenterer litteratur på en annen måte. Og med stadig nye elever og forfattere blir det unikt hver gang. Jeg synes elevene har vært utrolig flinke, og gjort det til sitt eget, sier Bredin.