GÅSØYA: – Et stygt syn, sier fotografen som tok bildene av selkadavrene.

Gevær med lyddemper

Lørdag ble han oppmerksom på en båt som oppholdt seg ved en holme nedenfor eiendommen hans. Han syntes oppførselen til båten var spesiell.

– Det var en 20-fot båt, med to unge menn om bord. Jeg syntes det var litt rar oppførsel, de holdt på med noe på dekk, og det så ut som de hadde gevær med lyddemper. Derfor noterte jeg navnet på båten. Da de dro så jeg to kadaver som lå igjen i sjøen, sier han.

Han reagerte kraftig på synet som møtte han da han gikk ned til sjøen.

– Det var et stygt syn. Jeg er ingen jeger sjøl, men synes det er ille når det felles et stort dyr og så tas det bare ut et lite stykke av dyret. Jeg har ikke noe imot jakt når det skjer i skikkelige former, men dette var trist.

Budstikka har også vært i kontakt med grunneier på Gåsøya.

– Veldig lite trivelig. Heldigvis har jeg ikke sett tilsvarende tidligere, sier han.

– Forferdelig

– Nei, nei, nei, sier seljeger Jan Hallberg fra Molde når han får høre om seljakta på Gåsøya.

– Forferdelig. Men det er dessverre noen som bare skyter for å skyte. Nei, dette ikte jeg fryktelig dårlig, sier Hallberg.

Hallberg har jaktet sel i mange år, og nyttegjør omtrent hele selen han skyter.

–Det er en del arbeid med flåinga, det skal sies. Men å bare skjære ut et lite stykke å la resten ligge, det går ikke an. Det er klart folk reagerer på det, sier Hallberg.

Han har ikke hørt om liknende tilfeller.

– Det er første gangen jeg har hørt om det, og jeg håper det ikke er utbredt.

Trolig ulovlig jakt

Det er Møre og Romsdal fylkeskommune som behandler søknader om løyve til å jakte kystsel i fylket. Rådgiver Lisbeth Nervik i Møre og Romsdal fylkeskommune mener at det kan dreie seg om ulovlig jakt.

– Ut fra den kontakten jeg har hatt med seljegere i fylket vil ikke en seriøs jeger gjøre slik som det er gjort her, sier Nervik.

Regelverket sier ikke noe om hvordan dyret skal behandles etter at det er skutt.

– Det står kun henvist til avlivingsmåte i løyvet, men når man først feller et dyr bør man bruke så mye som man kan av det, og det som er igjen skal ikke ligge til sjenanse for andre. Å bare ta ut et lite stykke av selen er ikke i tråd med etiske og moralske regler for jakt i mine øyne. De som gjør sånne ting, tror jeg heller ikke bryr seg mye om å søke etter fellingsløyve. Trolig er dette ulovlig jakt, sier Nervik.

95 ville skyte sel

Fylkeskommunen har totalt fått inn 95 søknader om løyve for å jakte kystsel i 2018.

– Mitt inntrykk er at de som søker løyve er ordentlige og seriøse jegere. Men vi hører jo historier om de som jakter uten løyve, så vi vet at det også foregår ulovlig jakt på sel. Omfanget av dette er derimot vanskelig å anslå, sier Nervik.

Kvoten for årets selfangst er på 25 dyr. Kvoten er nå felt, og årets jakt på kystsel i Møre og Romsdal er avsluttet.

Her ble selkadaverne dumpet. Både innbyggere og jegere reagerer kraftig på det som trolig er ulovlig jakt. Foto: PRIVAT