Til sommeren er det tre år siden Kjell Risvik (60) fra Ålesund og kona Pim (42) fra Thailand kjøpte den nedlagte garden «Plassen» på Fiksdal. De hadde da bodd ett år i Thailand, men hadde en drøm om å finne seg et passende småbruk på våre kanter. Paret ville starte opp dyrepensjonat. Og nå har pensjonatet vært i drift i godt over to år.

Tidligere gjester: l begynnelsen tok Pim bilder av alle hundene og kattene, og hengte de opp på tavler. Men nå er det blitt litt for mange dyr til at det er plass nok.

Hund-revis av gjester har vært innom pensjonatet. Det er spesielt om sommeren det er stappfullt belegg og litt av et sirkus både ute og inne.

Litt lite fres

Romsdals Budstikke var på besøk mandag, den første dagen i vinterferien. Det var knappe ti hunder og katter på besøk da. Med andre ord ganske lavt belegg.

– Det er ikke den helt store fresen. Om sommeren er det peise fullt, ellers i året er det roligere. Vi har romkapasitet til 20 hunder og ti katter, så nå er det rolig her.

Men de som er her har det iallfall veldig bra, sier Kjell Risvik til Romsdals Budstikke.

Bare på besøk: Pensjonatgjestene snuser på en reportasjehund som bare er på besøk. Pim synes jobben er veldig artig.

Vi starter omvisningen ute i luftegården. Kona Pim er i full vigør og i leikehumør sammen med hundene Ylva fra Vestnes, Mira fra Ålesund og King fra Ålesund. Det kastes frisbee og tauleiker. Hundene springer rundt i et voldsomt tempo. Luftegården er diger og gjerdet er to meter høgt.

Midt i saueland

– Sånn må det være. Rekdal er midt i «saueland». Etter over to års drift har vi ikke hatt noen negative episoder. Ingen dyr som har stukket av, ingen store slåsskamper, ingen skader på katter og hunder som har vært her. Slik skal det fortsette, fastslår Kjell.

Tidligere fjøs: Rekdal dyrepensjonat holder til i en ombygd fjøs på garden Plassen. Kjell og Pim har fått til mye på kort tid.

Det er kona Pim som er sjefen på dyrepensjonatet, fastslår han. Det er lett å se at hun er veldig, veldig glad i dyr. Hun sier «komme til mamma»! nå hun kaller inn hundene. Pim blir helt svett av å springe rundt sammen med hundene.

– Jeg er godt vant til dyr fra Thailand. Vi har hatt flere hunder sjøl. Jeg knytter meg lett til dyrene som er her. For meg er dette en veldig kjekk jobb, sier 42-åringen fra Thailand.

Idyllisk beliggenhet

På den andre siden av fjorden ser vi Otrøya. Dyrepensjonatet ligger idyllisk til. Dyrene har stor tumleplass.

– En typisk hundedag på pensjonatet starter klokka 08 med en halvtimes luftetur. Så er det tid for frokost for hundene som er vant til å spise om morgenen. Hunder som trives ute i luftegården, får stå ute til klokka 12.30. Da er det tid for felleslufting, leik og moro i utegjerdet, sier Kjell.

– Etter noen timer med ro og hvile inne i hybelhuset, legger vi ut på en ny lengre luftetur, før det blir kos, leik og fôring. Så blir det en ny runde i utegjerdet. Sånn går no dagene for hundegjestene våre.

Vi rusler inn i den ombygde fjøsen, for å hilse nærmere på kattegjestene. De har sin egen hotellfløy med toetasjers rom. Og fjordutsikt. Milla fra Molde og Sigurd fra Rekdal har hele kattehotellet for seg sjøl. Godt adskilt. Her inne er det regelrett «pusenfryd». Kattene har rikelig med leikemuligheter. Mer som et innendørs klatreland. De bytter på å være der, for Milla og Sigurd ser ikke ut til å være bestevenner. Milla freser og reiser bust når Sigurd slippes inn i naboburet.

Moldekatt: Milla fra Molde kom til Rekdal sist søndag og blir helt til mandag, mens eierne er på vinterferie.

– Sånn kan det være, både for katter og hunder. Ikke alle går like godt i lag. Det finner vi fort ut av. Kattene har alt på stell. De er jo litt mindre arbeidskrevende å passe katter enn hunder. Det reflekteres i prisen. Vi tar 250 kroner døgnet for hund og 125 kroner døgnet for katt.

Det inkluderer alt dyrene trenger, også mat. Vi tilbyr også å hente gjester enten på ferjekaia på Furneset eller på Moa, selvsagt mot tillegg i prisen, sier Kjell Risvik.

Ekteparet mener at Rekdal ligger ganske sentralt til for både romsdalinger og sunnmøringer. Hunde- og katteeiere kvier seg ikke for å kjøre helt fra Ålesund eller Molde når de skal på ferie.

Komfortabelt

Vi rusler forbi hundenes hybelhus. Store og trivelige bur med komfortable senger. Den lille hunden Indie fra Sjøholt blir vill av glede når den får besøk. På hvert hundebur er det hengt opp alt fra vaksinasjonsattester til pass. Mattilsynet stiller strenge krav til den som skal drive dyrepensjonat.

– Vi har også en egen isolatavdeling i tilfelle sjukdom. Dette er krav fra Mattilsynet.

Kjell og Pim har lagt ned mye tid og penger for å bygge opp det flotte dyrepensjonatet. Bruket på 350 mål kjøpte de for rundt millionen, og så har de investert et par hundre tusen i innredning og utstyr. Det ser virkelig bra ut. Veldig reint og ryddig.

– Reinhold og hygiene er alfa omega. Jeg tror ikke du finner en eneste lort på hele eiendommen. Det tas affære på sekundet, sier Kjell.

Ingen gullgruve

Han og kona slår fast at det slett ikke er noen gullgruve å drive dyrepensjonat. I juni, juli og august er det stor omsetning og fullt pensjonat, mens det er litt for rolig ellers i året. Men de tror det vil ta seg opp.

– Det er ytterst få dyrepensjonat på våre kanter. Vi bruker mest Facebook og jungeltelegrafen for å markedsføre oss, og vi har hengt opp plakater på et utall butikker. Vi har ingen andre planer enn å satse videre på dette. Til sommeren har vi planer om en uteavdeling for kattene. Og kanskje blir det en egen avdeling for mindre hunder, sier Kjell og Pim.

Sjøholthund: Indie fra Sjøholt tilbringer vinterferien på Rekdal.

Det er en arbeidskrevende og ansvarsfull jobb de har. Det må være folk på pensjonatet hele dagen. En av dem er alltid innom for å sjekke hvordan gjestene har det. Unntatt om natta. Da tyr de til overvåkingskamera. Er det noen av gjestene som lager ulyder, er det bare å få på seg fillene og komme seg ned på pensjonatet. Som bare ligger 200 meter fra huset de bor i.

Til Thailand av og til

– Vi satser på å holde åpent stort sett hele året. Men en og annen turen til Thailand må vi. I fjor høst holdt vi stengt en måneds tid, sier Kjell.

Han og kona trives godt på Rekdal, selv om de av og til drømmer seg tilbake til varmen i Thailand, så bikkjekaldt som det har vært i januar og februar. Men nå er sola på veg tilbake for fullt også her.

– Det som er så kjekt er at også gjestene kommer tilbake. Vi har stadig flere gjengangere. Og Pim har hengt opp bilder av et stort antall katter og hunder som har vært på besøk hos oss. Man knytter seg jo fort til dyr, fastslår Kjell Risvik.

Han minner om at kjæledyra er noe av det kjæreste mange har. Derfor tilbyr pensjonatet seg å sende både bilder og videosnutter av de firbeinte til eierne som er på ferie.

– Det er det mange som benytter seg av. Da får de se at alt er på stell og at også dyrene har det bra på ferie.

Flotte omgivelser: Ikke rart hundene trives godt i oppna landskap på Rekdal.