De håper Langset Aqua i løpet av de neste åra vil ha 25–30 ansatte lokalt.

– Vi ansetter i starten fire personer innenfor salg, produksjon og produktutvikling i Langset Aqua i Eidsvåg. Vi er allerede i dialog med tanke på ansettelse av daglig leder, og har navn på blokka vi er i forhandlinger med. Dermed blir det fem i løpet av året. Dette er bare starten. Vi håper og tror at dette skal bli en suksess. I 2019 regner vi med at det skal være ti ansatte. I løpet av de neste åra håper vi det skal ha økt til 25-30, sier Odd Arne Langset i Langset-konsernet, som han eier sammen med broren Jan Tore Langset.

Den nye bedriften vil bli etablert i Langsets lokaler på Stubø.

– Hva er bakgrunnen for at dere legger Langset Aqua til Eidsvåg?

– For det første er vi veldig entusiastiske i forhold til Eidsvåg, der vi er født og oppvokst. Det andre er at vi har lokaler her. Det tredje er at vi har tilgang til personell i området. Vi har fiskforskningsanlegget på Sunndalsøra, som vi satser på å samarbeide tett med. I tillegg er det gunstige betingelser for å etablere seg i Nesset, sier Odd Arne Langset, og viser bl.a. til virkemiddelapparatet til Innovasjon Norge og Mardølafondet.

Biomassemåler

I tilknytning til etableringa av Langset Aqua i Eidsvåg, har Langset-konsernet kjøpt selskapet Itecsolutions Systems & Services AS (Itec) i Flekkefjord.

– Itec produserer i dag biomassemåleren BIO 3000, som gjør at oppdrettere får full kontroll på fiskens biomasse og vekst. BIO 3000 filmer fisken i dens vante miljø, uten å forstyrre fisken. Biomassemåleren måler i snitt 500 fisk i timen, som videre gir et svært nøyaktig estimat på hele populasjonen i oppdrettsanlegget. Oppdrettere får et bedre grunnlag for planlegging av slakting og korrekt fóring av fisken. Resultatet av dette er økt lønnsomhet og kostnadsbesparelser, sier Odd Arne Langset.

Han forteller at Langset-konsernet vil utvikle Itec videre, og styrke egenkapitalen i selskapet med fem millioner kr.

Langset Aqua opprettes med én million kr i aksjekapital. Langset AS vil ha knapt 25 prosent av aksjene i det nye selskapet. Privatpersoner innenfor og utenfor Langset-konsernet vil ha de resterende.

Gjennombrudd

– Biomassemåleren har blitt utviklet av Itec i Flekkefjord siden 2015, og det ble et gjennombrudd i utviklinga i slutten av desember 2017. Siden starten på 2018 er det gjennomført 11 målinger som har blitt kontrollert mot faktisk slaktevekt. Avviket er i gjennomsnitt 1,9 prosent, med høyeste registrerte feilmargin på tre prosent. Målinger er gjennomført ute hos flere ulike oppdrettere. Itec har utviklet et produkt som kan gi oppdrettsnæringa økt lønnsomhet, og vi tar nå det neste steget for å få produktet ut i markedet, sier Odd Arne Langset.

Lisensproduksjon

Han opplyser at Langset Aqua skal kommersialisere biomassemåleren på lisens fra Itec, i tillegg skal Langset Aqua satse på andre produkter og tjenester innenfor fiskeri og havbruk.

Langset-konsernet har flere datterselskaper som også vil supplere produkt og tjenestetilbudet til Langset Aqua.

Biomassemåleren: Biomassemåleren som skal produseres i Eidsvåg. Foto: Itec Foto: Itec